Belföld

Fotók: Balog Zoltán nevét áthúzták a Reformáció-emlékművön

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 10:25

„Nem hajlandó eltávolíttatni Balog Zoltán nevét az emlékműről” – írták a XVI. kerületi Reformátorok terén elhelyezett plakáton. Kirakták a református értelmiségiek nyilatkozatát is, amelyben lemondásra szólítják a püspököt.

Az elmúlt hetekben erős nyomást gyakoroltak a kegyelmi botrányban jelentős szerepet játszó Balog Zoltánra a reformátusok: az rtl.hu is megírta, hogy már több mint száz református értelmiségi követeli az egykori emberminiszter lemondását. Balog a kegyelmi botrány után mondott le az egyház vezetéséről, de a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Balogot időközben fel is jelentették a zsinati bíróságon, tudta meg a héten az RTL Híradója Vargha Judit egykori kántortól. Mint ismert, Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét.

Azóta sokan követelték, hogy lemondjon a püspökségről is, legutóbb például 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című  nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is.

A XVI. kerületből, a sashalmi Reformátorok teréről az RTL-hez friss fotók érkeztek, amelyek azt tanúsítják, hogy már köztéri falragaszokon is követelik Balog távozását. Az egyik feliratot a 2017-ben felállított Reformáció-emlékműre ragasztották ki, amelyen Balog Zoltán neve is szerepel.

Kovács Péter polgármester nem hajlandó eltávolítani Balog Zoltán nevét erről az emlékműről

– olvasható a plakáton.

Balog Zoltán ellenes manifesztók jelentek meg Budapest utcáin
Fotó: RTL

A másik kiragasztott felhívás a református értelmiségiek nyilatkozata, amelyben az egyházban kialakult helyzet miatt fejezik ki az aggodalmukat. A március végén közzétett nyilatkozatban azt írják, hogy Balog kegyelmi botrányban való érintettsége miatt a református egyháznak újra kell gondolnia az önértelmezését, ezért párbeszédre hívják a híveket és diskurzus bátorítanak mindenkit.

Balog Zoltán-ellenes manifesztók jelentek meg Budapest utcáin
Fotó: RTL

A Balog Zoltán elleni zsinati feljelentéssel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#balog zoltán#püspök#református egyház#lemondás#kegyelmi botrány#reformátusok#tiltakozás

Címlapról ajánljuk