Belföld

Megfelelő cserelakást vagy kártalanítást ígér a kormány a józsefvárosi kisajátításban érintett lakóknak

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 19:39

A helyi önkormányzat október 31. helyett január 31-ig ajánlhat cserelakást az érintetteknek. Ha a kerület ilyet nem tud biztosítani, akkor az állam kínál fel egy lakást, de ha a lakóknak nem megfelelő az ajánlott ingatlan, akkor kártalanítják őket – ígérte Orbán Balázs.

Háromféle módon biztosítanák, hogy ne maradjanak fedél nélkül azok a józsefvárosiak, akiknek kisajátítják a lakását – derült ki Orbán Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületének elnökének válaszából, amelyet az RTL Híradó megkeresésére küldött.

Pikó András kerületi polgármester szerint ötszáz ember veszítheti el lakását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítése miatt. Az állam több mint 200 bérlakást (10 épületet) sajátítana ki október végéig. A 8. kerületi önkormányzat azonban csak 30 családnak tud új otthont adni. 

Orbán Balázs az RTL Híradó kérdésére a következő megoldásokat vázolta fel azok esetében, akik érintettek a kisajátításban:

  1. az önkormányzat által felajánlott fővárosi, többek között komfortfokozatában, alapterületében, műszaki állapotában, szobáinak számában legalább a jelenlegihez illeszkedő, de törekvéseink szerint még kényelmesebb cserelakás;
  2. amennyiben e kötelezettségének az önkormányzat nem tesz eleget, az állam által a fentiek szerint felajánlott, a lakók számára az előrelépés lehetőségét biztosító cserelakás;
  3. amennyiben pedig valamely lakó a felajánlott cserelakást nem fogadja el, kártalanítás. 

Nagyon fontos rögzíteni, hogy a törvényjavaslat alapján egyetlen bérleti joggal rendelkező család lakhatása sem kerülhet veszélybe. A bérleti jogviszonyok megszűnése fel sem merül, amíg megfelelő, a jelenlegi lakás tulajdonságaival rendelkező budapesti cserelakásra nem kaptak ajánlatot a lakók – írta.

Szerdán este tüntetést és lakossági fórumot is tartottak a tervezett kisajátítások miatt. Az önkormányzati bérlakásokban élőknek eredetileg október 31-ig kellett volna költözniük, de Orbán Balázs tájékoztatása szerint ezt a határidőt meghosszabbították. „A kormány azonban látva, hogy a jelenlegi Józsefvárosi Önkormányzat nem képes megbirkózni a feladatával, támogatja a cserelakás felajánlására nyitva álló határidő meghosszabbítását. Így 2024. október 31. helyett 2025. január 31-ig van erre lehetőség” – fogalmazott.

A kisajátításokat azzal indokolta, hogy a kormány döntése értelmében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2025 szeptemberétől megindul a tanárképzés. „Ehhez szükséges az egyetem ingatlan-infrastruktúrájának a fejlesztése, mely a hallgatók érdekei mellett a Józsefváros további rehabilitálását is szolgálja majd” – írta. 

Orbán Balázs hozzátette: A fejlesztés eredményeit az egyetemi polgárok és a józsefvárosi lakosok egyaránt élvezhetik majd.

Az érintett házak lakóinak az állami kisajátítástól függetlenül mindenképpen költözniük kellene, mert az épületeket az önkormányzat is szeretné felújítani. Csak nem ilyen rövid határidővel és a folyamatba a lakókat is bevonnák. A Diószegi 2030 projektről a kerület vezetése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is tájékoztatta, és munkálatok már el is kezdődtek.

Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője a kerület eredeti terveiről azt mondta: „Ennek a tervnek már elindultak a közbeszerzései,(…) és ezt húzná most át az állami terv. Nem tudjuk, hogy hol kapnak a lakók cserelakást, ha kapnak”. Hozzátette: Azt sem tudják, mekkora összegű kártalanításra számíthatnak azok, akik nem fogadják el a cserelakást.


Nyitókép: RTL Híradó 

#Belföld#józsefváros#pikó andrás#kisajátítás#fidesz#kormány#kártalanítás#cserelakás

Címlapról ajánljuk