Belföld

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 17:12

Ihász Sándor nem jelentette, hogy Gyárfás Tamás bizonyítékokat adott át neki a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. Másodfokon enyhítették az ítéletet, két év helyett egy évre függesztették fel az egyéves börtönbüntetés végrehajtását.

Hivatali visszaélés miatt jogerősen 1 év – 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt a Fővárosi Törvényszék szerdán.

A bíróság az MTI-vel azt közölte: a volt ügyész a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben neki átadott bizonyítékot nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt hivatali irodájában, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem. Így lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozó hatóság általi értékelését, továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben olyasvalakinek, aki erre a tájékoztatásra nem volt jogosult. Ezzel a vádlott megszegte a rá mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban, első fokon 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte a vádlottat, ez ellen ő és a védője fellebbezett.

A másodfokon eljáró törvényszék szerdán kimondta: a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott, a bizonyítási eljárás során a széles körben beszerzett bizonyítékok törvényes értékelésével hiánytalan és hibátlan tényállást állapított meg, indokolási kötelezettségét teljesítette. A megállapított tényállásból helyesen vont le következtetést a vádlott bűnösségére vonatkozóan, a bűncselekményt pedig helyesen minősítette.

A másodfokú bíróság az elsőfokú döntést annyiban változtatta meg, hogy az időmúlás miatt, amely nem róható a vádlott terhére, a kiszabott szabadságvesztés próbaidejét 2 évről 1 évre mérsékelte – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

A vád szerint 

Ihász Sándor 2017 októberében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség akkori vezetőjeként olyan dokumentumokat vett át barátjától, Gyárfás Tamás médiavállalkozótól, amelyek új bizonyítékokat tartalmaztak Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban.

Ihász Sándor azonban nem jelentette ezt a nyomozóhatóságoknak, illetve a Legfőbb Ügyészségnek, hanem az irodájában elzárta a dokumentumokat.

A Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügyben februárban hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben felbujtóként Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta.

Nyitókép: A Fővárosi Törvényszék épülete – Fotó: Róka László/MTVA

#Belföld#ihász sándor#főügyész#felfüggesztett börtön#bíróság#ítélet#gyárfás tamás

Címlapról ajánljuk