Belföld

A Vidéki prókátor parlamenten kívüli passzív ellenállást hirdetett

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 19:04

A Vidéki prókátor szerint az az ellenzéki párt, amely a rendszeren belül van, és ott is marad, hiteltelen. Úgy véli, csak a parlamenten kívülről lehet hiteles egy erő.

Passzív ellenállást hirdetett az ellenzéki pártoknak a Vidéki prókátor néven posztoló ügyvéd, aki a kegyelmi botrányt elindította. Szerinte annak az ellenzéki pártnak a tagjai, akik beülnek a parlamentbe, azok „olyan láncon tartott kutyákhoz hasonlítanak, melyeket bőségesen táplál a gazdájuk”.

Hosszú posztjában az ügyvéd levezette, hogyan bontotta le a NER a fékek és ellensúlyok rendszerét, illetve a tisztességes választások esélyét a lejtős pálya létrehozásával. Úgy véli, mivel az ellenzék a rendszer része, illetve azokat hagyta ezen a pályán érvényesülni, akik tehetségtelenek, így lehetetlen megverni választáson a Fideszt. 

Úgy fogalmazott, „a mozgástér korlátozásával párhuzamosan a hatalom tudatosan alakította ki és erősítette a kontraszelekciós folyamatokat az ellenzéki pártokban, aminek láthatjuk is szépen az eredményét: örök vesztes, soha, semmilyen érdemi teljesítményt fel nem mutató „politikusok” vannak bebetonozva különböző jól fizető pozíciókba az Országgyűlésben és az önkormányzatokban”.


A bejegyzésében arról is írt, hogy hiába volt Novák Katalin lemondása, az ellenzék ebből semmit sem tudott profitálni, „a parlamenti ellenzéki pártok támogatottsága nem emelkedett jelentősnek mondható mértékben a semmiből az ölükbe hullott botrány hatására”. Úgy gondolja, hogy nem is tudnák megdönteni a Fideszt, bármilyen botrányos ügy is derül ki a hatalomról, mivel hiteltelenek a választók számára. Azt írta, „képtelenek bármit is elérni, mert ezt a rendszer nem engedi meg nekik. A közönség pedig a politikában éppúgy bünteti a tehetetlenséget, mint a meccsen a lelátókon:

ha egy focista soha nem képes gólt rúgni, kifütyülik, és a távozását követelik a csapatból. Ha egy csapat vereségről vereségre bukdácsol, attól bizony elpártolnak a szurkolók.


Az ügyvéd számon kérte az elvhűséget is a pártokon, mint írta, „tehetetlenségükben újabb és újabb csodatrükköket kénytelenek kitalálni, amelyekkel hamis reményt próbálnak ébreszteni a soron következő választás tekintetében. Időnként – az úgynevezett önálló arcél kialakítása érdekében – tücsköt-bogarat kiáltanak egymásra, és erkölcsi Grál-lovagot játszanak, hogy aztán néhány hónap múlva összeálljanak azzal, aki tegnap még ellenség volt.”

Úgy látja a Vidéki prókátor, hogy csak úgy tud egy ellenzéki erő vagy politikus hiteles lenni, 

ha rendszeren kívül marad, mivel egy ilyen rendszerben a hitelesség = rendszeren kívüliség.

Azt tanácsolja, hogy fogalmazzanak meg az ellenzéki pártok egy „ellenállási nyilatkozatot”, amiben azokat a feltételeket fogalmazzák meg, ami szükséges a parlamenti munkájukhoz. Ha ezek nem teljesülnek, akkor ne vegyenek részt az Országgyűlés munkájában. 

„Ezen feltételek között feltétlenül szerepelnie kell annak, hogy az Országgyűlés már az alakuló ülésén hiánytalanul visszakapja valamennyi Alaptörvényben rögzített jogát, s mindenképpen ki kellene zárni annak lehetőségét, hogy képviselőink részt vegyenek egy olyan Országgyűlés munkájában, melyben a Fidesz-KDNP pártszövetség a Mi Hazánkkal együtt kétharmados többséggel rendelkezik.”

Az ellenzéki érzelműeknek azt javasolja, hogy a következő országgyűlési választás alkalmából csak olyan politikai erőre adják a voksukat, mely ilyen tartalmú előzetes ellenállási nyilatkozatot tesz. Ezen kívül szerinte csak akkor menne el szavazni, ha az előzetes közvélemény-kutatási adatok a kormányváltás valószínűségét jósolnák, és ehhez minden szavazatra szükség van.

Úgy véli, ha elutasítaná egy párt a NER által kapott támogatásokat, és „tevékenységének súlypontját az utcára és a közösségi médiára helyezve nekiállna politizálni és rendszert bontani, akkor lenne hiteles erő, míg az elvhűségének köszönhetően a hitelességével párhuzamosan kezdene nőni a támogatottsága, mégpedig a rendszeren belüliségből eredő preferenciaplafon nélkül.”

Nyitókép: Képünk illusztráció. MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#vidéki prókátor#ellenzék#párt#ellenállás#parlament

Címlapról ajánljuk