Belföld

Kocsis Máté elárulta, mi lesz a pedofil bűnelkövetőkkel

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 8:03

A gyerekvédelem szigorításáról szóló javaslatot még áprilisban benyújthatja a kormány. A pedofil bűnelkövetők esetében megszűnik az elévülés és soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Heteken belül tovább szigorodhat a gyerekvédelmi törvény, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a kormány által benyújtásra váró javaslatnak pontosan milyen pontjai lesznek. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap este a HírTV Bayer Show című műsorában azt mondta, hogy várhatóan már áprilisban benyújthatják az erről szóló a javaslatot – vette észre az Index.

A Novák Katalin lemondásához vezető botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: „A furcsa kegyelmi ügy, ez az óriási hiba, lehet, hogy politikailag vagy a médiában belerondított, de attól mi még ugyanazt az utat járjuk. A hiba elkövetődött, a mi oldalunkon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs, lásd Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást, ettől függetlenül az a dolgunk, hogy a szabályokat megalkossuk”.

Említett néhány példát is, hogy mit tartalmaz majd a törvény:

  • „Például jellemző volt az előkészítő munka során az a tapasztalat, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszerben résztvevők néhány esetben nem jelzik az általuk észlelt bántalmazásokat. Ezen túl ez büntetőjogilag szankcionálva lesz. Olyan nincs, hogy valaki észleli a gyermekbántalmazást, de nem jelzi a hatóságok felé”. Azt is megjegyezte, hogy a gyerekvédelemben és a jelzőrendszerben is nagyon nagy részben becsületes, tisztességes emberek dolgoznak, ezért óva intett az általánosítástól.
  • A javaslatok közé tartozik, hogy a szülők az internetszolgáltatóknál tudják korlátozni a gyermekek számára elérhető internetes felületeket, „a szülő megmondhatja, hogy a kiskorú gyermeke mely tartalmakhoz nem férhet hozzá”.
  • A pedofil bűnelkövetésre vonatkozó szabályokat is módosíthatják: „Ilyen ügyben nincs kegyelem. Az elévülési időt elfelejthetik a pedofil bűnelkövetők. Azt is elfelejthetik, hogy erkölcsi bizonyítványt kapjanak életük végéig. Ha egy pedofil életre szóló sebet ejt egy gyermeken, akkor az állam azt tudja ígérni, hogy mi is életre szóló sebet ejtünk rajta. Ő már soha nem lesz tiszta ember. Nem fogja az állam megengedni, hogy 10-20-30 év elteltével tiszta lappal indulhasson. Örökre ott marad rajta a bélyeg”.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#kocsis máté#gyerekvédelem#törvényjavaslat#kormány#kegyelmi botrány#novák katalin#bayer zsolt

Címlapról ajánljuk