Belföld

Simonka György: Le akarnak vadászni

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyMohos MátéMohos Máté

2024. április 14. 9:27

Simonka György elárulta az rtl.hu-nak, hogy miért indult el a polgármester-választáson Pusztaottlakán, illetve azt bizonygatta, hogy koholt vádakkal folyik eljárás ellene.

Elindul a júniusi önkormányzati választásokon Simonka György Pusztaottlaka polgármester-jelöltjeként, ahogy arról már korábban beszámoltunk

Simonka most válaszolt az rtl.hu kérdéseire indulásával, valamint a vele szemben folyó büntetőeljárással kapcsolatban is. A volt fideszes politikust egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják.

Erről Simonka azt írta: „Nem tartok attól, hogy elítélnek. Bízok a független bíróság ítéletében. Mára már mindenki számára nyilvános, hogy az ügyészség, amely rám 8,5 év kiszabását kéri, hamis szakértői véleményekkel, pszichikai kényszervallatásokkal és hihetetlen, egyben hamis vallomásokkal támasztotta alá a vádiratát”. 

Szerinte ez azért történik, 

hogy levadásszanak, mert sokaknak léptem a tyúkszemére, miközben az engem megválasztó dél-békésiek érdekeiért harcoltam.

Simonka szerint a Fidesz helyi szinten is ellehetetleníti

Simonka 2006 és 2014 között már irányította Pusztaottlakát polgármesterként, ezúttal függetlenként indul a pozícióért. Ráadásul ő lehet az egyedüli jelölt, miután Pál-Árgyelán Elvira, aki 2019-ben a Fidesz jelöltjeként szerzett mandátumot, visszalépett az újraindulástól.

Simonka közölte: „azért nem a Fidesz színeiben indulok, mert Erdős Norbert a fidesz választókerületi elnöke ezt ellehetetlenítette”. Úgy látja, hogy világnézete nem változott, „a Fidesz értékrendjét ma is magaménak vallom, annak ellenére, hogy egyre több dologgal nem értek egyet. Szinte biztos, hogy a választókerületi elnökünk olyan szituációt kíván megteremteni, hogy engem kizárjanak a Fideszből”.

Szerinte nem az ő hibája, hogy megromlott a viszonya Erdőssel, akivel kétéves képviselősége során csak egyszer találkozott, viszont a büntetőeljárás miatt Simonka utódja lett a parlamentben. „Eljött hozzám Pusztaottlakára, hogy megköszönje a támogatásomat, ugyanis ha én mint leköszönő képviselő nem támogatom az indulását, akkor ő még jelölt sem lehetett volna". 

Azt mondta, hogy Erdőssel a helyi pályázatok miatt veszett össze. Simonka szerint képviselősége alatt az Agrárminisztériumban dolgozó Erdős nem volt hajlandó eljárni az ő érdekében, viszont „kabinetvezetője, Kopp Szilárd” bőven kap segítséget tőle a saját pályázatain.

Így „az egész körzetből csak Pusztaottlaka nem nyert a TOP Plusz pályázatokon. Az Erdős Norbertnek átadott feljegyzésben szereplő projektek mindegyikét elkaszálták azzal a módszerrel, hogy a közbeszerzés kiírásához és a kivitelező kiválasztásához elengedhetetlen feltételként szükséges KFF tanúsítványt a minisztérium csak a projekt befejezési határideje után adta ki”. Simonka emiatt azt ígéri:

ha megnyerem a választást és Pusztaottlaka polgármestere lehetek, az első dolgom lesz, hogy beperelem a minisztériumot.


Ezekkel az állításokkal kapcsolatban megkerestük Erdőst és Koppot is. Erdős azt válaszolta: „Ezek az állítások hazugságok. A Fideszben a jelöltek kiválasztásánál egy szempont van: ki az, aki a legtöbbet tudja tenni az adott településért. Ez az ember nem Simonka György. A Fidesz helyi képviselői és jelöltjei nem Simonka Györggyel foglalkoznak, hanem azért dolgoznak, hogy az itt élők mindennapjai könnyebbek legyenek, és időről időre tehessenek egy lépést előre még a nehéz háborús, szankciós helyzet ellenére is”.

Kopp pedig azt válaszolta: „Nem vagyok és nem is voltam Erdős Norbert kabinetvezetője”, hozzátéve, hogy vállakozásával Dél-Békés területén legalább nyolc közbeszerzésen indult, de egyiken se nyertek. „Számomra érthetetlen, hogy kerül szóba személyem Simonka úrnál, de bízok benne, hogy az általam leírtak inkább hitelt érdemlőek, mint egy büntetőeljárás alatt lévő személynek állításai” – írta.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019-ben emelt vádat Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.

Simonkát azonban mindez nem tántorítja el: „Biztos vagyok benne, hogy az emberek tudják, ki képviselte valóban az érdekeiket, és azt is tudják, hisz a bőrükön érzik, valamint a környezetükben látják, hogy merre haladt korábban és merre halad most lakóhelyünk. Ahogyan azt is tudják, hogy ki képes a jövőben élhetőbbé tenni a szülőföldünket.”

A jelenleg is a helyi önkormányzatban dolgozó Simonka azt mondja, akkor döntött az indulás mellett, amikor a fideszes polgármester Pál-Árgyelán Elvira vacillálni kezdett, hogy induljon-e, mert Erdős feloszlatta a Fidesz helyi csoportját. Pál-Argyelán később mégis úgy döntött, hogy a Fidesz színeiben indul, Simonka bejelentése után azonban visszalépett.

Decemberben az RTL Híradó bemutatta, hogy a Simonka-per kezdete óta több mint 325 millió forint állami és uniós támogatást kapott az ügy elsőrendű vádlottja. Milliós támogatásokat kapott Simonka György és több vádlott-társa is, akik az ügyészség szerint 1,4 milliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést. Simonka esetében 850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség. Hadházy Ákos független képviselő azt mondta: elfogadhatatlan, hogy ilyen bűncselekmények vádja után is tízmilliókat ad az állam a vádlottaknak.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#simonka györgy#Pusztaottlaka#önkormányzati választás#polgármester#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk