Belföld

Becsődölt a magyar utazási iroda, sokan bukták a pénzüket, a rendőrség egyetlen gyanúsítottat sem hallgatott még ki

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 7:39

Tízmilliókkal verték át a nyaralni vágyókat, a károsultak ügye több, mint másfél éve húzódik.

Becsődölt egy magyar utazási iroda, a befizetett pénzek eltűntek, a károsultak ügye már több, mint másfél éve húzódik, írja a Blikk.

Az egzotikus utakat kínáló Lagun Travel 2022. augusztus 25-én jelentett csődöt, amit az azóta megszűnt honlapján közölt az oda látogatókkal. Negyven-negyvenöt ember harcol mind a mai napig a pénzéért, ám hiába történt meg a rendőrségi feljelentés, egyelőre egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki, írja a lap.

Az ügyfeleim esetében utazási szerződésenként 600 ezer és közel 5 millió forint körüli összegekről van szó, természetesen ez változó, aszerint, hogy milyen csomagot választottak és milyen hosszú útra fizettek be. Az átlagos kár 1,5-2,5 millió forint között mozog

– mondta el a Blikknek dr. Gaál Márton ügyvéd, aki a károsultak közel felével foglalkozik. Elmondása szerint  „az elmúlt másfél év alatt nagyjából nyolcvan-száz alkalommal” hívta a rendőrséget, hogy érdeklődjön, de nem reagált senki. 

„Tudomásom szerint nem jutottak el odáig, hogy gyanúsítottakat hallgassanak ki az ügyben, még úgy sem, hogy megadtam nekik az iroda tulajdonosainak a nevét, és ha jól emlékszem, a volt könyvelőt is megjelöltem” – folytatta az ügyvéd.

A Blikkel a BRFK közölte: csalás bűntett gyanúja miatt folytatnak nyomozást, gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Az eljárásban a nyomozó hatóság 45 tanút hallgatott ki.

„Ez lett volna a harmadik utunk velük, másfél éven belül, mi is a Maldív-szigetekre utaztunk volna. A csőd előtt két nappal még fogadták a lányom 200 ezer forintos előlegét, mi pedig 2,4 millió forintot fizettünk ki. Azt gondolom, hogy a tulajdonosok láthatták előre, hogy baj lesz, az alkalmazottaknak egyik percről a másikra mondtak fel. A pénzt a Takarékszövetkezeten keresztül kellett befizetni, de a megadott számlaszám nem is az utazási irodáé volt” – állítja a lapnak az egyik károsult, aki szerint a tiszteletbeli konzullal is többen beszéltek, de kitérő választ adott, hogy miképpen tudnának segíteni. 

„Az utazási iroda hiba nélkül, jó értékelésekkel, visszajelzésekkel működött. Egy idő után azonban nem tudta biztosítani a vagyoni fedezetet, emiatt több felszólítást is kapott, de ennek nem volt képes eleget tenni. Emiatt eltiltották az utazásszervezési tevékenységtől. Ezt követően a tulajdonosok bejegyeztették a céget a Seychelles-szigetekre, és az ottani nevükre kötötték a szerződéseket” – magyarázta dr. Gaál Márton. 

Azt gondolom, láthatták, hogy valamiért már nem megy nekik úgy a szekér, ezért még begyűjtöttek annyi pénzt, amennyit tudtak és eltűntek.

– mondta el a lapnak az ügyvéd.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#csőd#utazási iroda#csalás#gyanúsított#brfk

Címlapról ajánljuk