Belföld

Szijjártóék: Csak az államfő vonhatja vissza Balog Zoltán nagyköveti kinevezését

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 11:09

A diplomataútlevele is megvan Balog Zoltán püspöknek, pedig azt a külügyminiszter vonathatná vissza. Balog megbízatása értelmében olyan helyeken is megpróbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol a hivatalos politikai kommunikáció nem működik.

Három kérdéssel fordult az LMP-s Csárdi Antal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez:

  • „Elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?
  • Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
  • Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?”

A 444.hu cikke szerint Szijjártó Péter nevében Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki azt írta: 

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

Szijjártó Péter 2019-ben javasolta Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. A megbízatása értelmében olyan helyeken is megpróbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működik. A feladat ellátásáért fizetést nem kap, csak költségtérítést. 

Korábban az is csak Csárdi Antal többszöri érdeklődésre kiderült ki, hogy Balog diplomataútlevele továbbra is érvényes, ezt Szijjártó Péter vissza is vonhatná.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#szijjártó péter#külgazdasági és külügyminisztérium#sulyok tamás#köztársasági elnök#balog zoltán

Címlapról ajánljuk