Belföld

Feloszlatta magát Sopronban az MSZP, és nekiment a pártvezetésnek

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 14:47

Az MSZP soproni tagjai kiléptek a pártból, mert az országos vezetés akarta megmondani, kit támogassanak az önkormányzati választáson.

„Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket, és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) soproni polgármesterjelölti indításáról” – olvasható az MSZP Sopron és környéke feloszlott helyi szervezetének közleményében. Kránitz László, egykori országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: 

Ebben a pártban nincs keresnivalónk többé.


A Telexnek Kránitz azt mondta, az, hogy felülről akarnak rájuk kényszeríteni egy polgármester-jelöltet, alapszabályellenes. Azt is hozzátette, a helyieket elfelejtették tájékoztatni a fővárosban kötött paktumokról. Amikor kiderült, hogy a soproni szocialisták nem akarják támogatni a Párbeszéd polgármesterjelöltjét, borult a bili.

Azt is írták a közleményükben, hogy „a munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot. Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez.”

A lap szerint nem csak a szocialisták nem fogadják el a jelöltet, a Demokratikus Koalíció soproni tagjai közül is többen lemondtak, köztük a kampányfőnök is.

Az MSZP országos vezetése azt írta, hogy ők a tárgyalások során mindvégig jóhiszeműen jártak el, folyamatosan egyeztetve a soproni szervezetük elnökével. „Ezeken az egyeztetésen az MSZP elnöksége azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs a soproni helyi szervezetnek saját jelöltje, így nem láttuk akadályát, hogy helyben, a szövetségi megállapodásnak eleget téve, Jakál Adrienn önkormányzati képviselőt, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagját támogassuk.”

Azt is hozzátették, természetesen vannak olyan városok, ahol viszonzásként a megállapodás értelmében a Párbeszéd támogat MSZP-s jelölteket.

Nyitókép. Google Street View

#Belföld#mszp#sopron#alapszervezet#feloszlatás#kránitz lászló#jakál adrienn

Címlapról ajánljuk