Belföld

Hende Csaba a családi pótlék emeléséről: Aki nem dolgozik, az ne is egyék

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 15:12

Az ellenzék megduplázná a családi pótlékot, de a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége nem támogatta a javaslatot.

A 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelése volt a téma a törvényalkotási bizottság április 4-i ülésén, két LMP-s képviselő (Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter) ugyanis azt kezdeményezte, hogy emeljék meg a juttatást. A javaslatot támogatta az ellenzék, de a kormánypárti többség leszavazta, az emelésről szóló felvetéssel pedig a testület fideszes elnöke, Hende Csaba sem értett egyet.

A jegyzőkönyv szerint a politikus azt mondta, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén sokórás, részletekbe menő vita zajlott le, és kiderült a Fidesz-KDNP és a baloldali pártok közötti filozófiai különbség a családi pótlék kérdésében. 

„Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). 

Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék

– fogalmazott Hende Csaba.

A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy az ülésen azért nem szólaltak fel ismét a kormánypárti képviselők, mert a családi pótlékról szóló ülésen már részletesen kifejtették az álláspontjukat, ebben pedig nem történt változás. 

A kijelentésre Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hívta fel a figyelmet, az esettel kapcsolatban pedig azt közölte: „Ha tehát a Fideszen múlik, az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén”. 

A párt azt ígéri, hogy ha kormányra kerülnek, duplájára emelik a családi pótlékot. „Az orbáni infláció miatt rekordmagasak az élelmiszerárak, a benzinárak és a rezsiszámlák, így a magyar családoknak minden fillérre szükségük van a gyerekeik felneveléséhez. Ezért, ha Orbán június 9-én az EP-választáson elveszíti a többséget, akkor már másnap előrehozott választást fogunk követelni, hogy ne kelljen 2026-ig várni a kormányváltással” – írták. 

A családi pótlék összege:

  • egy gyerek után 12 200 forint;
  • egyedülálló szülő esetében 13 700 forint;
  • két gyerek esetén, gyerekenként 13 300 forint;
  • egyedülálló szülőknél két gyerek után gyerekenként 14 800 forint;
  • három vagy több gyerek után gyerekenként 16 000 forint;
  • egyedülálló szülő nevel három vagy több gyereket: 17 000 forint/gyerek;
  • a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyerekek után 23 300 forint;
  • egyedülálló szülő esetén 25 900 forint.

Nyitókép: Purger Tamás/MTI

#Belföld#hende csaba#bizottság#parlament#családi pótlék

Címlapról ajánljuk