Belföld

Vizsgálja az adatvédelmi hatóság a budafoki előválasztást

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 14:30

Az eljárást hivatalból, állampolgári panasz nélkül indították, szabálysértés esetén akár pénzbüntetést is kaphatnak az adatkezelők.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból, állampolgári panasz nélkül hatósági ellenőrzést indított a budafoki előválasztás kapcsán történt adatkezeléssel kapcsolatban – erősítette meg az rtl.hu információit az egyik jelölőszervezet, a Momentum Mozgalom. 

Budapest XXII. kerületében a DK-s Perlai Zoltán, valamint a momentumos Havasi Gábor vett részt az előválasztáson, és miután Perlai Zoltán szerzett több szavazatot, így ő lesz majd az ellenzék közös polgármester-jelöltje a június 9-i önkormányzati választáson.

A szavazás alatt azonban értelemszerűen kezelni kellett a választáson részt vevők adatait is, ennek pedig szigorú szabályai vannak, a törvényszerűséget pedig a NAIH ellenőrzi. A Momentum azt közölte az rtl.hu-val, hogy a vizsgálat megindítása illeszkedik a korábbi gyakorlathoz: 

a NAIH bejelentés nélkül indít vizsgálatot az olyan eseményekkel kapcsolatban, amelyek során adatokat adnak meg. A hatóság hasonlóan járt el a korábbi előválasztás során is.

A NAIH 30 napon belül vár választ egyebek mellett arra, hogy 

  • milyen célból történt adatgyűjtés, 
  • mi volt a gyűjtés jogalapja, 
  • hogyan történt az online szavazók azonosítása, 
  • miként tájékoztatták a résztvevőket az adataik felhasználásáról. 
  • Azt is igazolni kell, hogy az előválasztás végével minden keletkezett adatot töröltek.

„A NAIH feltett kérdéseire a megszabott határidőn belül kimerítő választ fogunk adni” – írta a Momentum Mozgalom.

Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke azt közölte az rtl.hu megkeresésére, hogy a 2024-es előválasztással kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le, így arról bővebb tájékoztatás nem adható. „Az eljárás végén a hatóság az eredménytől függően ismét jelentést tesz közzé, amennyiben az szükséges lesz” – tette hozzá.

A 2021-es előválasztásokat szintén vizsgálta a NAIH, erről Péterfalvi Attila azt írta, hogy nehézségbe ütközött „a számos külföldi elem és a többszörösen összetett szerződéses láncolat miatt a több millió érintettre kiható adatkezelések” feltárása. Egyes esetekben nem volt azonosítható az adatok forrása illetve az adatkezelő. (Az erről szóló jelentések itt, itt, itt és itt olvashatók.)

Egyes adatkezelők időközben megszűntek, másokkal szemben pedig a hatóság új adatvédelmi hatósági eljárást indított az adatbázisuk jogszerűségének vizsgálatára. „A bírságolási lehetőséget is hordozó, a vizsgálatok lezárását követően indított vizsgálatok még folyamatban vannak, így azokról bővebb információ nem adható” – jegyezte meg Péterfalvi Attila.

A hatósági jelentésekben a NAIH elnöke szerint egyebek mellett azt hangsúlyozták, hogy „az adatkezelői felelősség alól nem lehet mentesülni oly módon, hogy szervezetek egymás megbízása által, többszöri szerződési konstrukcióval, 

lényegében egy szerződési láncolaton keresztül próbálják kikerülni az adatkezelői felelősséget. 

Péterfalvi Attila hozzátette: bár ez megnehezíti és elhúzza az eljárást, az ügy feltárását nem minden esetben akadályozza meg. „Az elszámoltathatóság elvéből fakadóan az adatkezelő felelős az adatkezelés megfelelőségéért, és ezt bizonyítania is tudni kell, akkor is, ha adott esetben az adatkezelésben betöltött adatkezelői minőségét próbálja palástolni” – írta.

Megkérdeztük a másik jelölőszervezet, a Demokratikus Koalíció véleményét is az ügyben, a párt az rtl.hu-val azt közölte: „Április 4-én kaptuk a megkeresést a NAIH-tól, hogy hivatalból, állampolgári panasz nélkül hatósági ellenőrzést indítanak a budafoki előválasztás kapcsán történt adatkezeléssel kapcsolatban. Ez illeszkedik a NAIH-tól már megszokott gyakorlathoz: 

bejelentés nélkül indítanak vizsgálatot, hogy ezzel is vegzálhassák az ellenzéki pártokat.

A korábbi előválasztások lebonyolítója az aHang nevű civil szervezet volt, de idén a Telex cikke szerint azt közölték, hogy nem vállalják a feladatot. Ezt egyrészt az idő szűkösségével indokolták, de azt is megjegyezték, hogy eljárást indított ellenük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint a Rogán Antal vezette tárca alá tartozó Digitális Magyarország Ügynökség is. A szervezet szerint mindent jogszerűen csináltak, de azt nem tudják garantálni, hogy egy újabb előválasztás alatt a hatóságok nem blokkolják valamilyen módon az informatikai rendszereket.

Nyitókép: Perlai Zoltán Facebook-oldala

#Belföld#NAIH#adatvédelem#ellenzék#előválasztás#budafok

Címlapról ajánljuk