Belföld

Több millió forintba kerülhet a független jelölteknek, ha indulni akarnak az előválasztáson

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 7:08

Szétterítenék a szoftverfejlesztés költségeit, valamint az egyéb kiadásokat az előválasztás indulói között – derült ki az erről szóló tárgyalásokon. Miután jelen állás szerint csak két helyen, az V. kerületben és Budafokon használják majd ezt a szoftvert, fejenként akár 4-5 millió forintba is kerülhet majd az indulás a jelölteknek. Ez természetesen csak az állami támogatással nem rendelkező függetleneknek jelent terhet, esetükben az is előfordulhat, hogy el sem tudnak indulni. Így csak a DK és a Momentum jelöltjei maradnának talpon.

„A Momentum és a DK jelöltjei sem fizetnek azért, hogy indulhassanak az előválasztáson” – írta az rtl.hu megkeresésére a Momentum Mozgalom. Információink szerint ugyanakkor a független jelöltek esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, a voksolás szabályairól szóló tárgyalásokon ugyanis kiderült: 

az online szavazáshoz fejlesztett szoftver informatikai költségeit, valamint az egyéb kiadásokat (sátrak, molinók stb.) szétterítenék az előválasztás indulói, illetve az őket támogató szervezetek között között. 

Jelöltből azonban nincs sok, jelen állás szerint ugyanis csak Budafokon és az V. kerületben rendeznének előválasztást, ezeken a helyeken pedig összesen négyen indulnának a polgármesterjelölti posztért. Az egy főre jutó költség így akár a 4-5 millió forintot is elérheti. (A XII. kerületben más rendszert alkalmaznak majd, ráadásul ott várhatóan preferenciális voksolás lesz.)

Budafokon egy momentumos (Havasi Gábor) és egy DK-s (Perlai Zoltán) küzd majd, nekik tehát nincs mitől tartaniuk, pártjuk várhatóan átvállalja a költségeket. Az V. kerületben viszont 

  • a DK és a Momentum támogatásával, de párton kívüliként indul Juhász Péter, 
  • valamint függetlenként, a helyi ellenzéki frakció támogatásával jelöli magát Kovács Alex Gábor.

A Momentum válasza alapján Juhász Péternek még felajánlhatják, hogy átvállalják a költségeket, a párt idézett állítása szerint ugyanis az ő jelöltjeiknek nem kell majd fizetniük. (A kérdés, hogy a párton kívüli Juhász Pétert hová sorolják majd.) A politikus mindenesetre úgy számol, hogy neki kell majd megtérítenie a költségeket, legalábbis Facebook-oldala szerint egyebek mellett erre is gyűjt. Tájékoztatása szerint a két jelöltnek összesen 8-10 millióba kerül majd a belvárosi előválasztás.

Ennek az összegnek a felét kellene kifizetnie Kovács Alex Gábornak is, aki viszont úgy indulna, hogy nem áll mögötte költségvetési támogatással rendelkező párt, csak a helyi ellenzéki frakció tagjai. 

A DK és a Momentum lényegében anyagi eszközökkel akadályozná meg, hogy elinduljak az előválasztáson 

– fogalmazott a politikus, aki szerint irreálisan magas költségeket állapított meg a két párt.

Kovács Alex Gábor a januári felmérés alapján a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter mögött a második helyen áll 27 százalékos támogatottsággal, Juhász Péterre 11 százalék szavazott volna az év elején, míg az akkor még versenyben lévő Kerpel-Fronius Gáborra 9 százalék. Utóbbi viszont visszalépett Juhász Péter javára, aki végül megszerezte a Momentum és a DK támogatását is. A verseny tehát várhatóan kiélezett lenne, az pedig biztos, hogy csak akkor van esélye nyerni az ellenzéknek, ha egy jelölt lesz a fideszes indulóval szemben a június 9-i önkormányzati választáson.

Megkerestük a DK-t és a Momentumot is, hogy megtudjuk, mennyibe kerül az előválasztás, és hogy pontosan mekkora összeget kell befizetnie az indulóknak, de kérdéseinkre kitérő választ kaptunk. 

„Az előválasztás pontos költségeiről előzetes tájékoztatást nem tudunk adni, csak annak végeztével tudunk azokról beszámolni” – írta szó szerint ugyanazt mindkét párt. 

Tisztázó kérdéseinkre nem érkezett válasz, így nem tudni, hogy pontosan hogyan számolják majd ki az indulási költséget, valamint hogy meddig kell azt befizetni. Arra sem válaszoltak, hogy kell-e egyáltalán fizetniük a függetlenként induló politikusoknak, vagy esetükben átvállalják a költségeket.

A 8-10 millió forintos összeg egyébként azért is figyelemreméltó, mert az előző előválasztás, amely az egész országra kiterjedt, nagyjából 150-200 millió forintba került összesen. (Ha több helyen rendeznének előválasztást, akkor több részre oszlana a fejlesztési költség. A DK például előválasztást javasolt Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin is, de felmerült ennek lehetősége Soroksáron is.) A 2021-es előválasztáson az aHang szoftverét használták, de miután a szervezet ellen több állami eljárás is indult az adatkezelés jogszerűségét vizsgálva, ezúttal már nem vállalták a lebonyolítást. (Emellett kevésnek találták az időt is az előválasztás megszervezésére.)

Herényi Károly, az V. kerületi előválasztás szervezésében közreműködő Civil Választási Bizottság (CVB) képviseletében megerősítette az rtl.hu-nak, hogy a tárgyalásokon felmerült a mintegy 8-10 millió forintos költség szétterítése. A CVB-nek ugyanakkor ezzel semmilyen feladata nincsen, a szervezet ugyanis csak a civil ellenőri munkákat látja el, azaz ők azért felelnek, hogy minden jogszerűen és szabályosan történjen.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#előválasztás#budafok#v. kerület#Civil Választási Bizottság#demokratikus koalíció#momentum mozgalom#önkormányzati választás#ma

Címlapról ajánljuk