Belföld

Másfél milliárdot fizetett a Lánchíd kivitelezője egy cégének, amelynek vezetőjét csalással gyanúsítják

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 16:03

Közzétette a Kormányzati Ellenőrzési Hivat (KEHI) az Lánchíd felújításával kapcsolatos jelentését.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivat (KEHI) közzétette az Lánchíd felújításával kapcsolatos jelentését, melyben megállapították, hogy a fővállalkozó, az A-Híd Építő Zrt., több mint 1,5 milliárd forintot utalt át a Sunstrike Hungary Kft.-hez, vette észre a 444.hu. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat a Sunstrike vezetői ellen, akiket valótlan tartalmú számlák kiállításával gyanúsítanak. A tulajdonost tavaly novemberben vették őrizetbe. A Sunstrike fő tevékenysége a film-, videó-, televízióműsor-gyártás.

A KEHI jelentése emlékeztet arra, hogy a BKK 2021 februárjában kötötte meg a Lánchíd felújításáról szóló fővállalkozói szerződést az A-Híd Építő Zrt.-vel, ami közel két és félszerese volt a projekt eredeti költségének. A pótmunkákkal együtt összesen nettó 19 328 775 252 forintot fizettek ki az A-Hídnak, melyet az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből fedeztek.

A KEHI által vizsgált adatok alapján az A-Híd Zrt. összesen 1 545 064 719 forintot utalt át a Sunstrike-nak, ebből jelentős rész a Lánchíd felújításáról szóló szerződés után. A Sunstrike pedig jelentős összegeket utalt tovább két ügyvédnek, akik közül az egyik azonos épületben működött. Ezután a felvett összegeket készpénzben vették fel.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#csalás#444.hu#cég#lánchíd#kivitelező

Címlapról ajánljuk