Belföld

216 millióért új műfüves pályát kap a kiesés ellen küzdő Kisvárda, Orbán Viktor páholytársának cége építi

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 6:09

Öt céget kértek fel ajánlattételre, Végh Gábor érdekeltsége lett a befutó. Seszták Miklós városában már van stadion, sporthotel és edzőpálya, az idei eredmények azonban nem igazolják a közpénz költését. A Kisvárda FC az idei szezonban a kiesés ellen harcol, a bent maradásukhoz kisebb csodára lenne szükség, nem mintha ez befolyásolná, mennyi pénzt áldoznak a csapat méltó körülményeinek megteremtésére.

Ismét fejlesztenek Kisvárdán, ezúttal műfüves focipálya készül. A megbízó a Várda Sportegyesület – amely az NBI-ben szereplő Kisvárda FC tulajdonosa –, amely új sportpálya kivitelezésére keresett vállalkozót. Bár a közbeszerzési dokumentumban ezt kevéssé hangsúlyozzák: egy focipályáról van szó, a műszaki leírás szerint ugyanis a nyertes feladata egy 115x73 m méretű, 105x68 méter játékterületű műfüves sportpálya építése, ahol már van két meglévő kapu, ezeket a kivitelezés után visszaszerelik. Tehát egy meglévő pálya műfüvesítéséről van szó, de hogy ez pontosan melyik, nem derül ki.

A dokumentáció szerint a beruházást SPORTSZAKMA/70-4/2023 szerződésből finanszírozzák, erről azonban a csapat honlapján semmit nem találtunk. Kérdéseinket elküldtük a Várda SE-nek, ha válaszolnak, beszámolunk róla. 

A közbeszerzést nemzeti eljárásrendben, a Kbt. 115. § szerinti nyílt eljárásban folytatták le, ami annyit jelent, hogy öt vállalkozást hívtak fel ajánlattételre, csak ez az öt cég versenyzett a megbízásért. (Ugyanilyen eljárással sikerült a Stefánia úti villa csaknem nettó 300 millió forintos felújítását egy 4 hónapja létező, egyetlen embert sem foglalkoztató cégnek odaítélni.) A megbízást nettó 171,4 millió (bruttó 216,6 millió) forintos ajánlatával a Pharos 95 Kft. nyerte el, a cég azzal került be a sajtóba, hogy résztulajdonosa, Végh Gábor – aki azóta a ZTE futball-klub tulajdonosa lett – együtt nézett focimeccset Orbán Viktorral. A cég családi tulajdonban van, a másik tulajdonos Végh-Kajtár Erika.

Új focipályát kap Kisvárda, Orbán Viktor páholytársának cége építi
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Puskás Ferencné, az Aranycsapat egykori csapatkapitányának özvegye leleplezik a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) mértani középpontjában a névadó egész alakos bronzszobrát, Domonkos Béla alkotását 2014. április 21-én. Balra Jakab János felügyelőbizottsági elnök, jobbra a szobrot adományozó Végh Gábor. – Fotó: Beliczay Tamás / MTI

Az RTL Híradó 2017-ben mutatta be, hogy a Pharos egy másik társasággal közösen csaknem 4 milliárd forintos megbízást kapott fociakadémia építésére. A cégnek ekkor még Felcsúton, Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek címén volt az egyik fióktelepe:

Hullámzó eredmények Kisvárdán

Hogy mire a költekezés, nem világos. 

A Kisvárda FC az idei szezonban könnyen búcsúzhat az NBI-től: 27 forduló után mindössze 21 ponttal állnak az utolsó előtti helyen, csak matematikai esélyük van arra, hogy az élvonalban maradjanak, a már nem kieső Újpest 13 ponttal van előttük.

A Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselőhöz, korábbi fejlesztési miniszterhez köthető csapat a 2009/10-es idényben még a megyei első osztályban szerepelt. 2012-ben ugyan – újoncként – megnyerte az NBIII-as bajnokságot, de megfelelő pálya és kellő pénz hiányában nem vállalta az indulást a másodosztályban.

A kisvárdai csapathoz ezután kezdett áramlani az állami támogatás, illetve a TAO-péz. 2018-ban jutottak fel az NBI-be, amihez rögtön új stadion is dukált: az ötezer férőhelyes létesítmény nettó 2,5 milliárd forintba került. Korábban nem volt itt jelentős utánpótlás-nevelés, de 2020-ban mégis államilag elismert akadémia lett a kisvárdai, ami újabb jelentős forrásokat hozott a kisvárosba.

A Várda meg is tudott kapaszkodni az NBI-ben, sőt, 2022-ben az ezüstéremig jutott. A futballszurkolók körében viszont állandó vicc témája volt a kerete, amelyben alig voltak magyar játékosok. A jelenleg kieső helyen álló csapatban ma is van például brazil válogatott focista: a középpályás Wellington ugyan csak háromszor szerepelt a nemzeti csapatban, de ezt is csak kevesen mondhatják el magukról.

Kisvárda a közpénzes látványberuházások egyik állatorvosi lovának tűnik és ha már lovak: a csúszdapark és a termálvizes lórehabilitációs központ után 2018-ban uniós pénzből álmodtak öko-filmparkot Kisvárdára:


Nyitókép: Google

#Belföld#kisvárda#pharos 95 kft.#orbán viktor#foci#végh gábor#ma

Címlapról ajánljuk