Belföld

Magyar Péterék nem kértek engedélyt sem Demjén Ferenctől, sem az Ismerős Arcoktól, elmondta az okát

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 16:26

Demjén Ferenc úgy fogalmazott: „Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!”

„Nem akarok politikai állást foglalni, hiszen nem tisztem eldönteni, kinek van igaza, de úgy gondolom, hogy egy ekkora politikai rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlünk, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a mi dalunkat is lejátsszák” – jelentette ki a Bikini együttes vezetője és az Artisjus elnöke, Németh Alajos a Blikknek. A kérdés apropója az volt, hogy Magyar Péter szombati rendezvényén több magyar slágert is lejátszottak a szervezők, felhangzott például a Közeli helyeken a Bikinitől, Szörényi Levente Dal az ártatlanságról című száma, az Ismerős Arcok Nélküledje, az Európa Varga Miklós előadásában, Demjén Ferenc Szabadság vándorai című műve vagy a Kormorán együttestől a Nemzeti dal.

Varga Miklós egy lépéssel tovább ment, ő azt mondta a lapnak, hogy nem volt róla tudomása, hogy lejátszották az Európa című dalt, direkt utána is nézett a szerzői törvénynek,

amely kimondja, hogy politikai rendezvények esetében a szerző előzetes engedélye szükséges hozzá, hogy felhasználhassák a zeneszámot.

Hozzátette: az ő esetükben ez nem történt meg, „lényegében önkényesen lejátszották a dalt a tudtom és beleegyezésem nélkül, azt gondolom, ez nem elegáns húzás.”

Az egyeztetés és az engedélykérés hiánya a Nemzeti dalt 1973-ban, Tolcsvay László vezetésével megzenésítő Kormorán tagjainál is kiverte a biztosítékot a Blikk szerint.

A Kormorán zenekar nem Magyaroknak, hanem magyaroknak ad hangversenyeket

– üzente a lapnak az együttes egyik alapítója, Koltay Gergely.

Demjén Ferenccel sem egyeztettek, ő egyebek mellett azt mondta:

Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!

A lap elérte az Ismerős Arcok frontemberét, Nyerges Attilát is, aki azt mondta: nekik sem jelezték előre, hogy lejátsszák majd dalukat a tüntetésen, de ő ezen már egyáltalán nem meglepődik meg. A Nélküled című szám a 2009-es megjelenése óta a dalt számtalan furcsa helyszínen és környezetben használták fel a zenekar tudta nélkül. Eleinte még próbáltak fellépni a hasonló esetek ellen, de egy idő után rájöttek, semmi értelme.

Mivel tudomásom szerint hivatalosan ez úgy működik, hogy a rendezvény szervezőjének mindössze az Artisjus felé kell elszámolnia a dal felhasználásáról, a mostani esettel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy remélem, abban a környezetben is átszűrődik majd a dal valódi mondanivalója

– fogalmazott.

A Blikk kedden elérte Magyar Pétert, aki azt mondta:

Megkerestük még a demonstráció előtt az Artisjust, amely a szerzői jogokat hivatott érvényesíteni, hogy előzetesen szükséges-e engedélyt kérnünk a dalok lejátszására. Azt a tájékoztatást adták, hogy nincs ilyen kötelezettségünk.

Hogy milyen volt a szombati tüntetés, itt megtudhatja:


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#magyar péter#demjén ferenc#Ismerős arcok#varga miklós#Kormorán

Címlapról ajánljuk