Belföld

Jövőre három szombaton is dolgoznunk kell

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 9:50

Megjelent a rendelet a jövő évi pihenőnapokról és hétvégi munkanapokról.

Jövőre három pihenőnap és három hétvégi munkanap lesz a nemzetgazdasági miniszter tegnap este megjelent rendelete szerint, ami a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkarendet határozza meg, írja a Portfolio.

A rendelet megerősíti a már korábban társadalmi egyeztetésre bocsátott változatot. Ennek értelmében továbbra is fennmarad az a gyakorlat, hogy a csütörtökre és keddre eső munkaszüneti napokat pihenőnapokkal egészítik ki. A kormány cserébe az ünnep környékén egy szombatot munkanappá nyilvánít. Két csütörtöki ünnep is lesz jövőre:

  • Május 1: Május 2-a, péntek lesz pihenőnap, de ezt május 17-én szombaton kell ledolgozni.
  • Október 23: Október 24-én, pénteken nem kell dolgozni, viszont október 18-án, szombaton igen.
  • A harmadik pihenőnap a megszokott december 24-e lesz, ami szerdára esik jövőre, így ötnapos hétvégénk lesz jövő karácsonykor. Cserébe december 13-án lesz egy szombati munkanap.

Március 15. és Mindenszentek pont szombatra esnek jövőre. A húsvéti ünnepek április második felében lesznek (18-21.), Pünkösdhétfő pedig június 9-re esik. Az államalapítás (augusztus 20.) szerdára esik, kettévágva ezzel a hetet. Ebben az esetben nem lesz hosszú hétvége egyik irányba sem.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#Nagy Márton#rendelet#munkanap#szombat#hétvége

Címlapról ajánljuk