Belföld

Karácsony Gergely: Magyar Péter üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 5. 10:49

A közelgő választások előtt interjút adott a 444-nek Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki élete legnehezebb öt éveként értékelte az elmúlt ciklust.

Élete legnehezebb öt éveként tekintett vissza főpolgármesteri ciklusára Karácsony Gergely, akivel a 444 készített nagyinterjút. A főváros vezetője büszke az elért eredményekre, amik közt a koronavírus-járvány túlélését, az energiaválság és a száguldó infláció kezelését, a tömegközlekedés fejlesztését, a közterületek zöldítését említette elsők között, azt hangsúlyozva, hogy mindeközben Budapest a kormány brutális forráskivonása miatt mindössze a helyben megtermelt GDP 2 százalékából tud csak gazdálkodni.

A folyamatban lévő budapesti projektek közül először a Városháza parkolójának parkká alakítása került szóba, amire korábban Karácsony egyik kihívója, Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy kudarcba fulladt. Az öt éve megígért nagy átalakításról a főpolgármester azt mondta, hogy a Merlin Színház felújítása, a Városháza hátsó homlokzatának felújítása már megtörtént, az autók hamarosan tényleg eltűnnek, és a következő ciklusban a közbeszerzési hatóság döntésétől függően „létrejön itt a város zöld agórája az egészen gyönyörű terveknek megfelelően”.

Mint az interjúból kiderült, a zuglói mini-Dubajról változatlan véleménnyel van Karácsony Gergely:

Ez a beruházás, amit a kormány akar megvalósítani, minden elemében felháborító, elfogadhatatlan, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez ne legyen.

Szerinte a Rákosrendező teherpályaudvar helyére tervezett gigaberuházás felhőkarcolói, irodaházai helyett Budapestnek új lakásokra, lakóövezetekre van szüksége. Budapest egyik legértékesebb rozsdaövezeti területére 8-10 ezer lakást magába foglaló új városrészt kellene kialakítani, nem pedig turisztikai vagy ingatlankereskedői célokra átadni. Ez ugyanis rossz példát jelentene, és más kerületekben is hasonló beruházások szorítanák ki a lakókat a városból.  A kormány egyébként már benyújtotta a mini-Dubajról szóló törvénytervezetet, ami kiemelt beruházássá nyilvánítja az építkezést, így abba nem szólhatnak bele az önkormányzatok:


Karácsonynak alapvetően nem a felhőkarcolókkal van a baja, el tud képzelni a Bazilika épületénél magasabb toronyházakat Budapesten, de csak olyan helyen, ahol ez nem teszi tönkre a városképet:

Azt (..), hogy a Gábriel arkangyal mögé, ami egy kábé negyven méter magas oszlopon áll a Hősök terén, fel akarunk építeni egy háromszáz méter magas épületet, én ezt az emberi hatalomvágy és hübrisz borzasztóan negatív megnyilvánulásának tartom (...) A Hősök tere a magyar történelmi panteon, az ezeréves magyar államiságnak a szimbóluma. Szerintem az egy borzasztó rossz üzenet, hogy gyakorlatilag egy ilyen törpe kis fogpiszkálóvá válik egy felhőkarcoló árnyékában.

Szóba került az atlétikai világbajnokság, az atlétikai stadion ügye is, amivel kapcsolatban Karácsony Gergely arról beszélt, hogy Magyarország kormánya hazudott és becsapta a főváros vezetését, amikor megállapodtak ezekről. „Annak a megállapodásnak, amit megkötöttünk Magyarország kormányával, volt egy konkrét eleme, az 50 milliárdos budapesti egészségügyi fejlesztés. Ebből 23 milliárd forint érkezett meg. És a maradék 27 milliárdot bevasaljuk.”

A kérdésre, hogy miért ment bele a kormány részéről 320 milliárd forint elköltésével járó, de cserébe Budapestnek csak 23 milliárdos hasznot hozó Atlétikai Világbajnokság megrendezésébe, Karácsony az válaszolta, hogy ebből a pénzből Budapest megcsinálta az elmúlt 30 év legnagyobb egészségügyi járóbeteg fejlesztési programját, „gyorsítósávot” a CT-s vizsgálatokban, ami sok ezer ember életét mentette meg.

Nyilván, ha miniszterelnök lennék, nem csináltam volna atlétikai világbajnokságot. Ha meg főpolgármester vagyok, akkor adottnak veszem, hogy van egy kormány, ami atlétikai vb-t akar csinálni, és egy olyan megállapodást kötök, ami a legjobb a városnak. És persze nem lepődök meg azon, hogy át vagyunk vágva, de nem is hagyom magam ilyen szempontból lepöckölni. A hiányzó 27 milliárdra van kormányzati ígéret, hogy ez meg fog érkezni az uniós pénzből később, és nem tettem le arról, hogy ezt a pénzt elhozzam a kerületeknek.

A másik nagy beruházás, amivel hosszú évek óta küzd a főváros, a lebontott vidámparki területre felhúzott Biodóm, ami így befejezetlenül is évi pár 100 millió forintjába kerül a fővárosnak, mint arról az RTL híradója is beszámolt nemrég: 


Erről azt mondta Karácsony Gergely, hogy két utat lát: vagy lebontják, vagy az állam beletolja a befejezéshez szükséges 80 milliárdot. Ő személy szerint azt szeretné, ha az eredeti terveknek megfelelő funkcióval működne majd, de a jelenlegi gazdálkodási körülmények közt a fővárosnak biztosan nem lesz pénze a befejezésre. Karácsony ezzel kapcsolatban Lázár János felelősségét emelte ki:

Egyébként az első perctől kezdve ez egy kormányzati projekt volt. Az előző városvezetés sem volt nagyon lelkes emiatt. Teljes mértékben állami pénzből valósult meg, úgy tudom Lázár Jánosnak volt a nünükéje. Lázár János ismét építési miniszter, fejezze be a nünükéjét!

A parkolásimaffia és a BKV informatikai rendszere körüli ügy mellett szóba kerültek a villanyoszlopok hirdetési felületeivel kapcsolatos kritikák is. Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester és a Demokratikus Koalíció azon a véleményen voltak, hogy a városháza meghajolt a kormány akarata előtt, amikor közbeszerzés kiírása nélkül egy új szerződéssel végleg átengedte ezeket is úgymond a NER-nek.

Karácsony szerint „a NER 14. évében az állam és a hozzá kötődő cégek által einstandolt informatikai- és reklámpiacon nincsenek ideális megoldások”. „Mi pontosan tudtuk azt, hogy milyen helyzetben vagyunk ezekkel kapcsolatban. Konkrétan a vészhelyzetre hivatkozva az állam belenyúlt egy polgárjogi szerződésbe, és meghosszabbította a Garancsi-cég szerződését. 

Az embernek ilyenkor két opciója van. Mondhatja, hogy szerzek néhány lájkot a Facebookon, és túlfeszített lényeglátóként fölgyújtom magamat, hogy milyen kurva nagy ellenzéke vagyok a NER-nek, és nem írja alá a szerződést.

Karácsony ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az új szerződés több száz millióval több bevételt hoz majd az önkormányzatnak, megtiltja az úgynevezett társadalmi célú hirdetéseket ezeken a felületeken, és kötelezővé teszi, hogy a választási kampányban ezek hirdetési felületként működhessenek. „Ha nem írom alá ezt a szerződést, akkor az a helyzet, hogy mi kevesebb pénzt kapunk, nincsen tiltás arra, hogy társadalmi célú hirdetéseket helyezzenek el, és az ellenzéki polgármesterjelöltek nem használhatják plakátolásra ezeket az oszlopokat.”

Természetesen felmerült a közelgő főpolgármester választáson a Lehet Más a Politika ellenzéki párt támogatásával induló Vitézy Dávid neve is, akit Karácsony már korábban is a Fidesz jelöltjének nevezett. A kérdésre, hogy miért gondolja, hogy az LMP jelöltje fideszes lenne, így felelt:

Mondjuk úgy, hogy vannak megérzéseim, de azért ennél egy kicsit többről van szó. Én arra készülök, hogy a Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje.

Karácsony úgy véli nincs abban ellentmondás, hogy az LMP egy fideszes jelöltet indít vele szemben, ugyanis szerinte az LMP nem ellenzéki párt, hanem egy proxy-Fidesz: „Amikor Vitézy Dávid bejelenti, hogy főpolgármester-jelöltként indul a választáson, másnap az LMP napirend előtti hozzászólásban elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen zseniális, és erre egy előre megírt válaszban a kormány tagja elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen nagyszerű, Karácsony milyen hülye, és nem említi meg a saját jelöltjét. Nem kell ehhez agysebészet, hogy valaki átlássa ezeket az összefüggéseket.”


Magyar Péter porondra lépésével kapcsolatban Karácsony arról beszélt, hogy nem ismeri személyesen őt és politikailag eltérő pályán is mozognak, így egyelőre nem lát együttműködésre módot, de sok sikert kíván neki a kormány politikai-gazdasági rendszerének lebontásához.

Azt gondolom, hogy külön pályán vagyunk. Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok. Ő Wass Albert verseket posztol, én József Attilát. Nagyon különböző módokon lehet ennek a rendszernek az ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát, meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet, és sok sikert kívánok neki. És nagyon szívesen beszélgetek bárkivel, vele is, de most nem éreztem azt, hogy lennének közös ügyeink.

Karácsony végezetül így fogalmazott Magyar Péter figurájáról, az ellenzéki térfél erőviszonyainak átrendezéséről: „Valami földindulásszerűség van, de én azt látom, hogy van egy nagyon elkötelezett ellenzéki szavazóréteg, akik szeretnének hinni abban, hogy valamilyen módon ez a rendszer egyszer kinyuvad. És most talán azt a forgatókönyvet látják maguk előtt, hogy valaki, aki belülről jön, jobban meg tudja hasítani ezt a rendszert (…) meglátjuk, hogy mi ez a jelenség, ez a repedés.”

Amikor az Állami Számvevőszék küzd a Nemzeti Bankkal, amikor a Bencsik testvérek nekiesnek a Philipnek, láthatóan van egy szétesés a NER-ben, ami nyilván egy potenciális lehetőség Magyarországnak, hogy fellélegezzen ebből a rendszerből.

Karácsony Gergely nemrég az mondta az RTL híradónak, hogy az uniós választáson derülhet ki, elvesz-e szavazatokat az ellenzéktől Magyar Péter pártja:


Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén, az Eötvös10 Művelődési Házban, 2024. február 10-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#karácsony gergely#magyar péter#lázár jános#interjú#biodóm

Címlapról ajánljuk