Belföld

Egerben kifarolhat a KDNP a Fidesz mögül

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 21:36

A helyi sajtó szerint a Fidesz jelöltje mellett három exfideszes is elindulhat a polgármesterválasztáson.

Négy polgármesterjelölt is indulhat Egerben a helyi Fidesz romjain – írja az Egripost.hu.

Először Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és választókerületi elnök, valamint Oroján Sándor fideszes közgyűlési frakcióvezető viszonyában keletkezett repedés, ami annyira elmérgesedett, hogy 2022-ben feloszlatták a kormánypárt helyi szervezetét, Orojánt pedig az újjáalakulás során nem vették vissza.

Oroján úgy döntött, hogy saját civil szervezetet hoz létre és annak színeikben indul el a polgármesterválasztáson, a Fidesz viszont bejelentette, hogy elindítja a városban szinte ismeretlen Vágner Ákost.

Pénteken a közgyűlési frakció élén Orojánt váltó, a Fideszben tavalyig politizáló Orosz Lászlóné is bejelentette, hogy függetlenként indul a polgármesteri székért, emellett az Egerinfo értesülése szerint a héten az egri KDNP ultimátumot intézett a Fideszhez: vagy elindítják közös jelöltként a helyi Fideszből korábban kitett Bódi Zsoltot és Kovács Cs. Tamást az önkormányzati képviselőválasztáson, vagy a nagyobb kormánypárt egri szervezete egyedüliként az országban nem számíthat a KDNP támogatására.

Ehhez azonban az Egripost.hu szerint a Fidesznek látványosan visszakoznia kellene, hiszen a két szóban forgó politikus választókörzetében már bejelentették azokat a jelölteket, akiket helyettük akarnak indítani. Bódi és Kovács Cs. eközben már létrehozták a Függetlenül Egerért csoportot is, amelynek színeiben indulhatnak a választáson, ha nem sikerül a Fidesszel megállapodni.

Azt írják, hogy az ultimátum értelmében a Fidesznek április 9-ig van ideje visszafogadni Bódit és Kovács Cs.-t, különben a KDNP Egerben nem támogatja a választáson a Fideszt, és a kormánypárti Vágneren kívül három exfideszes jelölt is indulhat a Városháza meghódítására: Oroján Sándor, Orosz Lászlóné, illetve Bódi Zsolt vagy Kovács Cs. Tamás.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

#Belföld#eger#önkormányzati választás#fidesz

Címlapról ajánljuk