Belföld

A CÖF reagált a vádra, miszerint a Dead Kennedys punkzenekartól lopták az új lejáratókampányuk dizájnját

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 15:30

„Amikor egy amerikai rapper másolta a Dead Kennedyst, nem voltak olyan érzékenyek” – magyarázta a fideszes civil szervezet.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Dead Kennedys kaliforniai punkzenekar nem örült annak, hogy tőlük csente az engedélyük nélkül a fideszes civil szervezet, a CÖF-CÖKA a legújabb ellenzéket lejárató, dollárbaloldalozó kampányának dizájnját. 

Miután a banda egykori frontembere és basszusgitárosa is reagált arra, hogy Magyarországon a zenekar egyik ikonikus képére hajazó plakátokkal árasztották el a hirdetőoszlopokat, a CÖF közleményben reagált a lopás vádjára, írja a Telex.

A szervezet egy 2022. december 17-én megjelent Guardian cikkre hivatkozott, amelyben Steve Lacy énekes-dalszerzőről írtak, aki abban az évben a videóklipjeiben és a koncertjén is felhasználta a fotót. 

Amikor egy amerikai rapper másolta a Dead Kennedyst, nem voltak olyan érzékenyek

 – írta a CÖF.

A kormánypárti szervezet érvelése szerint akkor nem vádolták lopással a fiatal zenészt, hanem „a kommentelők végső ítélete az volt, hogy a fekete előadóművész inspirálódott és tisztelgett a punk zenekar motívuma előtt”. Hozzátették: „Mindezek alapján kérjük az érintetteket, hogy fejezzék be a cirkuszolást és beszéljenek arról, a 2022. évi országgyűlési választási kampányt már külföldről közvetlenül érkező pénzekkel próbálta a baloldal befolyásolni, és ezt támasztotta alá az egységes baloldali ellenzék támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is”. A lap szerint a CÖF azonban nem tér ki arra, hogy 

van különbség aközött, amikor egy előadó inspirálódik egy másik munkásságából, és aközött, amikor egy zenész munkáját a beleegyezése nélkül politikai célokra használják fel.

A dollárjeles öltözetet egyébként a zenekar 1980-ban, egy San Francisco-i zenei díjátadón mutatta be, ahol egy kifejezetten az alkalomra írt dalt játszottak el. A magyar változaton Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter látható és azt írták alá, hogy „megvették őket kilóra”.

#Belföld#dead kennedys#cöf#reakció#plakátkampány#dollárbaloldal

Címlapról ajánljuk