Belföld

Indoklás nélkül kirúgták a védelmi innovációért felelős miniszteri biztost

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 10:40

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta ki azt az utasítást.

Porkoláb Imre Zoltán védelmi innovációért felelős miniszteri biztos megbízatását előzetesen megszüntették, még mielőtt az hivatalosan lejárt volna, ezt a 24.hu fedezte fel a Hivatalos Értesítőben. A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf adott ki utasítást erre, indoklás nélkül.

Porkoláb Imre Zoltán dandártábornokot 2022 novemberében nevezték ki miniszteri biztosnak, munkáját 200 ezer forintos díjazásért végezte, háromfős titkárság segítségével.

A miniszteri biztosnak a kinevezéséről szóló dokumentum szerint az alábbiak voltak a feladatkörei:

  • Tárcaszinten felel a stratégiai szintű védelmi innováció társadalmi, kormányzati, közösségi, valamint nemzetközi üzleti környezettel történő együttműködési rendszer kialakításáért és koordinációjáért.
  • Összehangolja a védelmi innovációhoz kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási tevékenységeket, valamint a kísérleti fejlesztéseket.
  • Felel a védelmi innovációs ökoszisztéma kialakításáért és a nemzeti ellenálló képesség fejlesztésének összehangolásáért, beleértve egy átfogó koncepció kidolgozását.
  • Figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi erőfeszítéseket a társadalmi ellenálló képesség fejlesztése terén.
  • Összehangolja a Honvédelmi Minisztérium reziliencia-fejlesztésének stratégiai szintű ágazati feladatait.
  • Végrehajtja a stratégiai szintű képviseleti feladatokat a védelmi innováció és haderő transzformáció területén az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének és más szövetséges stratégiai parancsnokságok eseményein.

Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa előadást tart az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund, EDF) nemzeti információs napján a Stefánia Palotában 2023. június 13-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#szalay-bobrovnitzky kristóf#honvédelmi miniszter#porkoláb imre zoltán#kirúgás

Címlapról ajánljuk