Belföld

Tovább drágult a benzin, Magyarország az egyik legdrágább hely a régióban, ha tankolni akarunk

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 11:54

Pénteken 640 forintot kellett fizetni ezen a benzinkúton literenként a 95-ös benzinért, a gázolajért pedig 645-öt.

Magyarország üzemanyagárak tekintetében már nem tartozik a régiós középmezőnybe – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV-nek. Nemrég még Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy csak akkor avatkoznának be az árakba, ha azok elhagyták volna a középmezőnyt. Nagypénteken viszont tovább nőttek az árak, és már átlagosan 641 forintot kell fizetni egy liter benzinért.

A pénteki adatok szerint egy benzinkúton literenként 640 forint volt a 95-ös benzin ára, míg a gázolajért 645 forintot kellett fizetni. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője rámutatott, hogy húsvétkor sem álltak meg az áremelkedések: a nagykereskedelmi árak bruttó 3 forinttal nőttek a benzin esetében, míg a gázolaj ára ugyanezen idő alatt 3 forinttal csökkent.

Az látszik, hogy a benzin esetében történt nagyobb mértékű emelkedés, hiszen a kettő termék közötti árkülönbség szinte lenullázódott, csak négy forint van a benzin és a gázolaj átlagára között, ami korábban nagyjából húsz-harminc forint is volt.

– mondta az ATV-nek Bujdos Eszter.

A benzin ára csak márciusban 28 forinttal emelkedett, ami több mint 4 és fél százalékos drágulást jelent egyetlen hónap alatt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal folytatott tárgyalásokon hangsúlyozta, hogy az itthoni üzemanyagáraknak továbbra is versenyképesnek kell maradniuk a régióban. Szerinte van esély az árak kiigazítására a benzin esetében, de a gázolaj esetében nem látható hasonló lehetőség.

Amennyiben összehasonlítjuk a régiós országok üzemanyagárait a holtankoljak.hu-n, láthatjuk, hogy számos szomszédos országban olcsóbban lehet tankolni, mint Magyarországon. Ausztriában és Szlovákiában például átlagosan 637 forint egy liter benzin, ami csak néhány forinttal kevesebb, mint itthon. Viszont Szlovéniában és Horvátországban már 30-40 forinttal, Romániában pedig akár 70 forinttal olcsóbb lehet egy liter benzin – teszi hozzá az ATV.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ennek fényében Magyarország már nem része a régiós középmezőnynek.

Az RTL Híradója is foglalkozott azzal, hogy hiába ígérte a miniszter, nem látszik esély arra, hogy olcsóbb lehet a benzin:

Nyitókép: RTL

#Belföld#benzinár#benzin#gázolaj#tankolás#régió

Címlapról ajánljuk