Belföld

Új rakétavédelmi rendszert kapott az egyik magyar kormánygép

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 15:14

Egy izraeli cég szerelte fel az elhárítórendszert. 

Új rakétavédelmi rendszert kapott az egyik magyar kormánygép – írta a 24.hu, a European Security and Defence című lapra hivatkozva. A rendszert az izraeli Bird AeroSystems szerelte be. A cég közlése szerint a SPREOS nevű elhárítórendszerüket egy Airbus A319-esbe, de a gép tulaját nem nevezték meg.

A védelmi szaklap szerint viszont a Magyar Légierő az, és a képek alapján a két A319-es egyikéről van szó, amelyet kormánygépnek is szoktak használni – írta a 24.hu.

A rendszer a hordozható föld-levegő rakéták és más földről kilőtt fenyegetések ellen nyújt védelmet, és jellemzően állam- és kormányfők helikopterein és gépein használják – írta a 24.hu.

Politikusok távolabbi családtagjai is védheti a rendszer

A Híradó egy hete számolt be arról, hogy kiterjesztette a kormány azoknak a körét, akiknek a védelméhez a honvédség hozzájárulhat. Ilyen eddig a meghatározott állami vezetőknek, illetve az ő házas- vagy élettársainak és a gyerekeiknek járt. Mától távolabbi családtagoknak is.

A kormány az RTL Híradó riportere, Vorák Anita kérdésére azt írta: a módosítás a kormánygép használatáról szól. Vagyis az adófizetői pénzből fenntartott gépet ezentúl akár Orbán Viktor bármelyik veje is használhatja.

Nyitókép: Híradó

 

#Belföld#kormánygép#rakétavédelmi rendszer

Címlapról ajánljuk