Belföld

„Ne kukacoskodj!” „Nem fogok” – így segített Martonovics Bernadett Schadl Györgynek, hogy átmenjen a protekciós vizsgázó

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. március 26. 13:37

„Remélem, ügyes” – írta vizsga közben Schadl György Martonovics Bernadettnek, aki az Igazságügyi Minisztérium delegáltjaként mások mellett éppen arról döntött, hogy átengedje a végrehajtói kar volt elnökének pártfogoltját. Martonovics – akinek a neve a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvételen is előkerül – azt válaszolta Schadl Györgynek, hogy „nem ügyes” az erős hátszéllel rendelkező vizsgázó, de a végrehajtói kar volt elnöke erre csak annyit írt egy szmájlival: „de”, ügyes. Végül a protekciós vizsgázót átengedték, pedig Martonovics Bernadett szerint „fogalma sem volt semmiről”. 

Ki az a Martonovics Bernadett, akinek a neve a Magyar Péter által kedd reggel nyilvánosságra hozott felvételen szerepel? Neve a Schadl-Völner-ügy anyagából lehet ismerős: „Schadl György elérte azt Martonovics Bernadetten keresztül, hogy a jelölt mindenképpen sikeres vizsgát tegyen” – az rtl.hu információi szerint egyebek mellett ez áll a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában. 

Martonovics Bernadett az igazságügyi tárca Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának korábbi vezető kormányfőtanácsosa volt, neve pedig most vált igazán ismertté, hogy Magyar Péter nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amelyen Varga Judit volt igazságügyi miniszter egyebek mellett arról beszél, hogyan hamisították meg Rogán Antal miniszterhez köthető személyek a Schadl-ügy bizonyítékait. A felvételen a következő beszélgetés zajlik Magyar Péter és Varga Judit között:

Magyar Péter: Erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.
Varga Judit: Persze, magukat kihúzatták, a Martinovics Detti…
MP: Az eredeti doksiban vagy csak ami megjelent?
VJ: Javasolták az ügyésznek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.
MP: És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, van-e még bármi, ami lehet benne?
VJ: Hát… Igazából az a baj, hogy már új dokumentumok is vannak most már benne, mert látszik…
MP: Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben.
VJ: A vádemelésig, igen. Tehát folyamatosan hallgatják őket.

Martonovics Bernadett neve a Schadl-ügy nyomozati anyagában több helyen is előkerül. Schadl Györgynek, a végrehajtói kar akkori elnökének például abban segíthetett a kiszivárgott dokumentumok szerint, hogy a bizottság tagjaként kardoskodott a protekcióval rendelkezők mellett, hogy átmenjenek a jogi szakvizsgán. „A vizsgálóbizottság tagja volt Martonovics Bernadett is az Igazságügyi Minisztérium delegáltjaként, aki a vizsga folyamán jelezte, hogy a jelölt semmit nem tudott, a dolgozata már nem a hatályos jogszabályok alapján készült, azonban Schadl György elérte Martonovics Bernadetten keresztül, hogy a jelölt mindenképpen sikeres vizsgát tegyen a bizottság előtt” – áll a dokumentumban.

A nyomozati anyag szerint a következő üzenetváltás folyt Schadl György és Martonovics Bernadett között, miközben a hátszéllel rendelkező jelölt vizsgázott 2021-ben:

M.B.: Ki az, aki ma fontos?
M.B.: Mi volt a név??
Sch.Gy.: Szia, P. M. (A nem közszereplő személy neve teljesen szerepel a nyomozati anyagban, de jogi okokból nem írjuk ki.)
M.B.: Most ő van.
Sch.Gy.: Remélem, ügyes. :D
M.B.: Amúgy nem.
Sch.Gy.: De :D
M.B.: Azt értem.
Sch.Gy.: MVM es
M.B.: Ismered?
Sch.Gy.: Passz. Nem ismerem.
Sch.Gy.: Csak felhívták rá a figyelmemet.
M.B.: 3 ember kérdésére semmi.
M.B.: Nem lesz könnyű :D
M.B.: Vh pereket nem ismeri (a vh végrehajtást jelent.)
M.B.: Semmit nem tudott.
M.B.: Gyuri
M.B.: Rajtam nem fog múlni és Orsin sem.
Sch.Gy.: Ne kukacoskodj :D
M.B.: Nem fogok.
M.B.: Oké
M.B.: Rajtam nem fog múlni, viszont a többieket nem tudom!!!
M.B.: A vh-t átfuthatta volna

Nem sokkal később Schadl György szintén üzenetben érdeklődött, hogy mi lett a vizsgázóval.

M.B.: A végén derül ki de rajtam nem fog múlni csak gondoltam jelzem tudd, mi történt.
Sch.Gy.: Kemény legyél Detti (izmos kar emoji)
M.B.:
M.B.: Sikerült.
M.B.: De nagyon gáz volt, ezt megállapította mindenki.
M.B.: Ő lett volna az egyetlen akit semmi körülmények között nem akartak átenge
M.B.: Semmi fogalma nem volt semmiről

Martonovics Bernadett korábban információink szerint az egyik vidéki végrehajtói irodában is dolgozott. A Bankszövetség honlapja szerint jelenleg a szervezet jogi igazgatója, korábban pedig Schadl Györggyel közösen írta a Nagy kommentár a végrehajtási törvényhez című kötetet. A Miskolci Egyetemen bírósági végrehajtást oktat.

Nyitókép: RTL

#Belföld#magyar péter#schadl györgy#martonovics bernadett#völner pál#varga judit#ma

Címlapról ajánljuk