Belföld

Orbán Viktor: Néha a Dallasra emlékeztető jelenetek vannak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 6:37

A magyar belpolitikában is a háborúpárti/békepárti törésvonal tekinthető a legfontosabb kérdésnek, még akkor is ha vannak ilyen ValóVilágot idéző sorozatok, amelyek izgalomban tartják az érdeklődő közvéleményt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában, feltehetően Magyar Péter mozgalmára utalva. Szerinte „ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a budapesti városvezetés mögötti világból”.

„Furcsa érzés most Magyarországról Brüsszelbe jönni. Magyarország egészen úgy néz ki, mint egy normális ország, még akkor is, ha itthon Szomszédokra vagy Dallasra, esetleg ValóVilágra emlékeztető közjátékok vannak” – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában, Brüsszelből. A miniszterelnök feltehetően Magyar Péter megjelenésére utalt, bár a nevét nem említette.

Indul a ValóVilág 12. évada! A valóságshow-ba itt lehet jelentkezni

Az Európai Unió fővárosában most szerinte a háborús retorika és hangulat uralkodik, és elkezdődött annak az előkészítése, hogy nyugati katonák állomásozzanak Ukrajnában. Úgy vélte, ez a magyar fülnek megdöbbentő, és szerinte vigyázni kell, hogy ne szippantsa be a magyarokat is a háborús pszichózis. „Nagy szerencse – tette hozzá – hogy a magyar közvélemény megőrizte a józan eszét. Ez nem egy futballmeccs, ahol valakinek szurkolni kell, de ez a távolságtartás teljesen hiányzik Brüsszelben” – fogalmazott.

A fegyverszállításokról szólva azt mondta, hogy egyre inkább úgy beszélünk erről, mint egy hétköznapi eseményről, pedig ezt a trendet nem szabad elfogadni, ki kell állni a béke és a tűzszünet mellett. Hozzátette: szerinte a hazai baloldal is Brüsszel álláspontján áll, és háborúpárti.

Szóba került az európai és a hazai közvélemény is, erről azt mondta: nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon ne kínálná fel a kormány azt a lehetőséget, hogy mindenki elmondhassa a véleményét az ország szempontjából fontos döntésekről, még akkor is, ha némelyik módszert sokan kritizálják. Azt ígérte, fontos döntést az emberek megkérdezése nélkül a jövőben sem hoznak. 

Orbán: Brüsszel Soros-hálózatban vergődik, és háborús pszichózisban van 

Szerinte viszont Európa más országában csak négyévente kérdezik meg az embereket, és a valódi vélemények megjelenítését az is gátolja, hogy Brüsszel a „Soros-hálózat” foglyává vált. 

Orbán Viktor szerint az ukrán gazdák azért tudnak olcsón termelni, mert nekik nem kell betartani azokat a szigorú szabályokat, amelyekhez az EU-n belül alkalmazkodni kell. Szerinte vagy nem szabadna nyugaton felvásárolni az így termelt ukrán gabonát, vagy mentesíteni kellene az uniós gazdákat is a szigorú szabályok alól. Brüsszel viszont háborús pszichózisban él, és fontosabb nekik Ukrajna, mint az európai gazdák – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte az eredeti ígéret az volt, hogy béke lesz és jólét, de most háború van és rosszlét, „a baj a brüsszeli bürokratákkal van”. 

Azt is megjegyezte, hogy el lehet jutni egy lokális konfliktustól a világháborúig, a világháborúk pedig általában Közép-Európából indultak. Úgy vélte, a magyar belpolitikában is a háborúpárti/békepárti törésvonal tekinthető a legfontosabb kérdésnek, 

még akkor is ha vannak ilyen ValóVilágot idéző sorozatok, amelyek izgalomban tartják az érdeklődő közvéleményt,

de nem ez a fontos kérdés” – jelentette ki.

„Ezek bent ülnek a fővárosban”

Orbán Viktor azt mondta, hogy a legfontosabb cél, hogy ami pénz jár Magyarországnak az Uniótól, azt megkapjuk, és ne hagyjuk, hogy „a baloldali képviselők ezt megakadályozzák”. A főpolgármesterválasztásról szólva azt mondta, hogy szerinte 2019 óta Budapest is fogságban van: „Látom a régi embereket – én sem vagyok éppen egy kezdő balett-táncos – majdnem mindenkit ismerek, aki valaha a baloldali kormányok mögött dolgozott. (…) Ezek bent ülnek a fővárosban” – mondta. Hozzátette: hogy szerinte ők tették tönkre korábban az országot.

Szerinte a számok alapján a legkényelmesebb és legrendezettebb helynek kellene lennie Budapestnek, de ez nem így van, mert „a pénz, úgy mint 2010 előtt az ország kasszájából, most a főváros kasszájából szétfolyik”. Ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a városvezetés mögötti világból – fogalmazott.


Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#kossuth rádió#interjú#orbán viktor#brüsszel#választás#magyar péter

Címlapról ajánljuk