Belföld

1 milliárdot költöttek rá, mégis gyakran összecsuklik a határon az informatikai rendszer

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 6:59

Nem véletlen, hogy kéthetente összeomlik a határállomásokon az informatikai rendszer és lelassul az átlépés. Hiába az egymilliárdos fejlesztés, szakemberhiány miatt lehetnek problémák.

Tavaly összesen 27-szer adott arról hírt a rendőrség a határállomásokon használt informatikai rendszer komoly üzemzavaráról, miközben csaknem 1 milliárd forintot költöttek rá – írja a Népszava.

Az idén már hatszor leállt rendszer miatt lelassul a határon az ügyintézés, több alkalommal könnyített ellenőrzést kellett bevezetni. Ilyenkor fordul az elő, hogy alaposan megnövekszik a várakozási idő és papíron próbálják intézni az átlépést.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapnak azt írta, „az ilyen összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, amelyek kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgozott ki a rendőrség”.

A Nemzeti Határforgalom Ellenőrző és Regisztrációs Rendszert (NHERR) az IdomSoft Zrt. fejleszti európai uniós forrásból. Az NHERR feladata, hogy a hazai és nemzetközi adatbázisból összeolvassa, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, például a körözési rendszerekben végez ellenőrzést.

Egy volt határőr arról számolt be a lapnak, hogy az elmúlt években elmaradtak a rendszeres karbantartások s elég informatikai szakembert sem találnak a 400-500 ezer havi fizetéssel kecsegtető belügyi közalkalmazotti állásba, miközben a piacon ennek a dupláját meg lehet keresni.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

#Belföld#informatikai rendszer#határ#határellenőrzés#rendőrség#orfk#nherr

Címlapról ajánljuk