Belföld

Senki sem tett érvényes ajánlatot, nem kelt el az MFB-székház

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 13:28

A Tiborcz Istvánhoz köthető Gránit Alapkezelő is fontolgatta, hogy ajánlatot tesz a 7,5 milliárdos kikiáltási árral piacra dobott épületre, de végül elvetették az ötletet.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 7,5 milliárd forintos áron hirdette meg a Budapest belvárosában található MFB-székházat, de a háromnapos licit eredménytelenül zárult – értesült az rtl.hu. A MNV érdeklődésünkre azt közölte, hogy a novemberi árverésen nem érkezett érvényes ajánlat.

A mintegy 9 ezer négyzetméteres épületnek csak a 75 százaléka van állami kézben, a 24.hu korábbi cikke szerint ugyanis az ingatlan 12 százalékban az V. kerületi önkormányzaté, míg a maradék rész magánkézben van, a lakók pedig – köztük idős emberek – nem is szerettek volna elköltözni. A Magyar Fejlesztési Bank az évek során a felső szinteket is berendezte irodának, de vannak olyan emeletek is, ahol vegyesen vannak lakások és a pénzintézethez tartozó részek.    

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly azzal indokolta tavaly az ingatlanrész eladását, hogy az állami intézményeknek nem kellene drága ingatlanokban működniük. Ennek ellentmond, hogy több minisztérium is a várba költözött, a Kúria pedig a Parlament mellé. 


A klasszikus bérház kialakítású MFB-szákház Budapest egyik legértékesebb részén, a Nádor utcában található, korábban pedig arról is döntött a kormány, hogy beveszik a Steindl-programba és kupolát is helyeznek rá. 

A lakók között év elején elterjedt, hogy a Tiborcz Istvánhoz köthető kör is megpróbálja megszerezni majd az ingatlant, ezt pedig egyebek mellett az is indokolhatta volna, hogy a szomszédban működik a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó Adria Palota. Megkeresésünkre a szintén hozzá köthető Gránit Alapkezelő reagált: „Amikor az MFB-székház tulajdonosa meghirdette nyilvános árverés útján történő értékesítésre az ingatlant, a Gránit Alapkezelő – akkori nevén Diófa Alapkezelő –, megvizsgálta az üzleti lehetőséget, ugyanakkor azt a döntést hozta, hogy nem tesz ajánlatot” – írták.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#MFB#székház#árverés#magyar nemzeti vagyonkezelő#tiborcz istván#gránit alapkezelő

Címlapról ajánljuk