Belföld

Változhat a nyugdíjszámítás, itt vannak a számok

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 9:48

A kormány rendeletet módosít, így alakulhatnak a valorizációs számok.

A magyar nyugdíjrendszer fontos változások előtt áll, miután a kormány módosítja az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet. A Portfolio.hu nézte meg a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletet, mely az új, 2024-es valorizációs számokat tartalmazza.

A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják.

A valorizációs folyamat a nyugdíjrendszerben azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást. Ez azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.

A tervezet szerint a szorzószámokat évente újra kellene értékelni, és a 2024-es évben így alkalmaznák őket:

nyugdijszamitas valotozas valorizacio
nyugdijszamitas valotozas valorizacio
nyugdijszamitas valotozas valorizacio

Egy friss kutatás szerint minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult a 13. havi ellátás ellenére. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsánál lesújtó adatokról beszélnek, azt mondják, már idősek százezrei tengődnek az országban:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#nyugdíj#nyugdíjszámítás#valorizáció

Címlapról ajánljuk