Belföld

Megváltoztatják a névviselés szabályait

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 13:29

Például azokban az esetekben, amikor egy állampolgár az anyakönyvbe korábban bejegyzett „ä” betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná, miután megvizsgálta a névviselést érintő adateltérések okait, lehetséges megoldásait. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a családi név (vezetéknév) korrekcióját, de lenne változás az utóneveknél is, írta meg a 24.hu.

Ajánló: Itt a nagy keresztnévkvíz – Tippeld meg, melyik nevet lehet adni a gyereknek

Például azokban az esetekben, amikor egy állampolgár az anyakönyvbe korábban bejegyzett „ä” betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban. Az „ä” betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi bejegyzésébe bejegyzett „ä” betű bejegyzését.

Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett, ä betűt tartalmazó családi nevet nem kívánja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az ä betű anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell.

Akinek eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa nevét. A születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik. A szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyermeke nevére is kiterjed.

A keresztneveknél, utóneveknél is lesz változás. Főszabály szerint jövőben két utónevet lehet bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe.

Akinek a régebbi anyakönyvében kettőnél több utóneve van, el kell majd döntenie, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt akarja használni. A minisztérium javaslata szerint a keletkezési évet követően 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv. Ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.

A Belügyminisztérium közzétette honlapján, hogy melyek voltak az újszülötteknek adott legnépszerűbb utónevek tavaly, itt megnézheti őket.

Hozzászólna? 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#név#névváltozás#névváltoztatás

Címlapról ajánljuk