Belföld

Lánczi Tamás az ellenzéki EP-képviselők miatt a hazaárulás büntetőjogi tényállását is újragondolná

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 7:55

A Szuveneritásvédelmi Hivatal vezetője szerint érdemes lenne kidolgozni és átgondolni a hazaárulás büntetőjogi tényállását.

Lánczi Tamás beszélne a bíróságokkal, az ellenzéki EP-képviselők miatt újragondolná a hazaárulás büntetőjogi tényállását – írta a Népszava. A Szuveneritásvédelmi Hivatal vezetője erről a Hír TV Bayer show című műsorában beszélt vasárnap este.

Egy ellenzéki EP-képviselőket említő kérdésre válaszolva Lánczi Tamás közölte, hogy eddig félelemből nem alkalmazták ezen rendelkezéseket a magyar hatóságok, mivel ez visszavinne bennünket a '89 előtti világba. Lánczi feltette a kérdést, hogy az vajon minek minősül, ha valaki azon dolgozik, hogy Magyarországot megfossza a neki, jogosan járó támogatásoktól, a saját hatáskörét, befolyását erre használja és erre büszke.

Lánczi közölte, hogy „énnekem erről lehet egy véleményem, meg a nézőknek is lehet egy véleménye - szerintem nagyjából ugyanazt gondoljuk erről - de a probléma az, hogyha a magyar bíróságoknak erről más a jogfelfogása, a véleménye”, hozzátéve, hogy ekkor „hiába jelenti föl mondjuk az adott ellenzéki politikust valaki, valószínűleg egy papírt fog csak szerezni arról, hogy nem követett el bűncselekményt”.

Egyházaknak engedné a korlátlan készpénzgyűjtés

Lánczi emellett, jelezte, hogy egy értékhatár felett megtiltaná a civil szervezeteknek, hogy külföldről gyűjtsenek készpénzadományokat, megjegyezve, hogy mindez az egyházakra nem vonatkozna. Emellett úgy változtatna a jogszabályokon, hogy a külföldről kapott pénzeket elkülönítve kellene kezelni, és világossá kellene tenni, hogy azokat mire használták föl.

Kicsoda Lánczi Tamás?

A Szuveneritásvédelmi Hivatalt havi ötmillió forintért vezető Lánczi Tamás – aki kinevezése az MTVA online igazgatója, de korábban a kormányközeli XXI. Század Intézetet is vezette:

Takarított a kinevezése előtt

A kormányközeli politológust január közepén nevezte ki Novák Katalin később lemondott köztársasági elnök. Lánczi Tamás előtte gondosan törölte korábbi posztjait a közösségi médiában:

Egy héttel később még semmit sem lehetet tudni a Hivatalról:

Nyitókép:Nyitókép: Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója előadást tart a "Ki nyeri a XXI. századot? - Egy évtizeddel a gazdasági válság után" címmel tartott konferencián a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#lánczi tamás#hazaárulás#szuveneritásvédelmi hivatal

Címlapról ajánljuk