EUEurópa

Ennyi lehetősége van Magyar Péternek, ha új pártjával indulni akar az EP-választáson

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 8:01

Ha Magyar Péter nem akar kifutni az időből és elindulna az EP-választáson, egy már létező pártba kellene beszállnia.

A civil szervezetek nyilvántartásában március 12-én, az európai parlamenti választás kitűzésekor összesen 185 jogerősen bejegyzett párt szerepelt, ők mind el is indulhatnak a június 9-i EP-választáson – tette közzé az MTI az Országos Bírósági Hivatal közlésére hivatkozva.

Ez a szám még nőhet, mivel március 15-én Magyar Péter bejelentette, hogy mozgalmat és pártot alapít, utóbbival az EP-választosokon is elindulna. Az OBH adatai szerint 2023. január 1-je és 2024. február vége között 12 pártot jegyeztek be jogerősen, és 30-at töröltek a nyilvántartásból. A 2019-es EP-választástól az idei kiírásáig 57 pártot jegyeztek be, és 68-at töröltek a nyilvántartásból. Öt éve az EP-választáson 264 párt indulhatott.

A szabályok szerint az idei EP-választáson az a nyilvántartásba vett párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt húszezer érvényes ajánlást és bejelenti listáját a Nemzeti Választási Bizottságnál. Egy új párt bejegyzésére a bíróságnak hatvan napja van a kérelem pontos és hiánytalan benyújtásától. Bármilyen hiánypótlási eljárás ezt a  60 napot meghosszabbítja. Szóval Magyar Péternek nem sok esélye van új pártjával elindulni az EP-választáson. 

Magyar Péter felemelkedésével az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Európa#magyar péter#indulás#ep-választás#európai parlament#párt#Belföld

Címlapról ajánljuk