Belföld

Töröltetné a kormány Táncsics börtönének műemléki védettségét

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 19:00

Szabad utat engednének az átalakításoknak vagy akár a kisebb-nagyobb bontásoknak, de nem tudni miért.

A Budapest I. kerület 6546 helyrajzi számú ingatlan törlésre kerül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő, műemléki védelem alatt álló építmények és építményegyüttesek köréből – áll abban a törvényjavaslatban, amelyet a március 15-i eseményekhez közeledve nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

A parlament oldalára feltöltött dokumentumot a 24.hu vette észre, a javaslatot várhatóan kedden tárgyalják majd. 

A helyrajziszám a Táncsics Mihály utca 9. alatti egykori József-kaszárnyát jelenti, ami leginkább Kossuth Lajos 1837 és 1840, valamint Táncsics Mihály 1847 és 1848, illetve 1860 és 1867 közti börtöneként vált a magyar történelem fontos részévé. A kormány ezt az épületet szeretné levetetni a védettségi listáról, szabad utat engedve a műemlékvédelmi alapelveken túlmutató átalakításoknak vagy akár a kisebb-nagyobb bontásoknak.

A műemléki védelem megszüntetésében az a legfurcsább, hogy semmiféle indoklás vagy érvelés nem szerepel a védettség megszüntetésénél. A portál ugyanakkor megjegyzi, hogy az egyetlen józan lehetőség, hogy a régészeti munkák miatt vált szükségessé a törlés, mivel ezek folytatásához elképzelhető, hogy meg kell bontani a falak egy részét.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTVA

#Belföld#semjén zsolt#védettség#táncsics mihály börtön#műemlékvédelem#kormány

Címlapról ajánljuk