Belföld

Egyetlen este alatt alakították át a titkosszolgálatok ellenőrzését, Rogán embere került nyeregbe

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 6:29

Rogán Antal embere került a nyeregbe. Orbán Viktor új nemzetbiztonsági főtanácsadója miatt pedig rendeleteket módosítottak.

Az elmúlt két év során Rogán Antal átvette a polgári titkosszolgálatok irányítását a Belügyminisztériumtól, az ő keze alá került a Pintér Sándor embereként ismert Papp Károly is, aki a Miniszterelnöki Kabinetirodánál lett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár. Orbán Viktor javaslatára szerda este a köztársasági elnök Pappot és Kovács József nemzeti információs államtitkárt is felmentette.

A 444.hu cikke szerint létrehoztak egy Stratégiai Tanácsadó Testületet, amelynek a feladata az állami és kormányzati működés különféle kockázatainak felmérése és javaslatok megfogalmazása lesz a szuverenitás, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb területeken. A testület tagjai államtitkári fizetésre és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak.

Ezt a testületet Rogán Antal embere, Farkas Örs fogja vezetni, aki jelen állás szerint a nemzetbiztonsági szolgálatokat helyettes államtitkári rangban felügyeli.

Farkas Örs egyébként az is, aki megkapja a lemondott Varga Judit parlamenti képviselői mandátumát. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson csak a 162. helyen szerepelt.

Orbán új nemzetbiztonsági főtanácsadója

Emellett újra megbízást kapott az éjjel Bíró Marcellnek, akit három évvel ezelőtt neveztek ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának élére. Bíró Marcell szerdán lemondott, miután egy veszélyhelyzeti kormányrendelettel gyorsították felmondását.

Azért távozott posztjáról, mert csütörtöki hatállyal ő a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Feladata lesz a miniszterelnök kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági és rendészeti tevékenységét koordinálni, valamint vezetni a Védelmi Tanács üléseit és figyelemmel kísérni a rendvédelmi szervek és a Honvédség tevékenységét.

Mint a 24.hu rámutat, Bíró Marcell új tisztsége miatt módosult több kormányrendelet is, így például a kormány ügyrendjéről szóló. A jövőben a miniszteri rendeletek tervezetét a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának is meg kell küldeni egyeztetésre. A most Bíró által betöltött poszt birtokosa a kormányhoz maga is nyújthat be előterjesztést, a kormányülésen pedig nem helyettesíthető, ha hiányzik.  

A nemzetbiztonsági főtanácsadó által vezetett Védelmi Tanácsnak négy miniszter a tagja: Rogán Antal, Pintér Sándor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szijjártó Péter. 

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#rogán antal#titkosszolgálatok#átalakítás#Farkas Örs

Címlapról ajánljuk