Belföld

Lázadás a Zeneakadémián: A döntés a kancellár úr kezében van

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 15:31

Feszült hangulatú szenátusi ülésen mondott beszédet a HÖK elnöke mintegy 60 diák társaságában. Erősen kritizálta Kotán Attila kancellárt.

Március 12-én feszült hangulatú szenátusi ülésen mondott beszédet Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (LFZE HÖK) elnöke – értesült az Index. Az ülésen megjelent mintegy hatvan diák is. Németh az Index szerint egyenesen úgy fogalmazott, hogy ha a kérdéseikre nem születik megfelelő és időszerű válasz,

arra számíthatunk, hogy a hallgatói közösség az elmúlt 149 évben nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ami tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét és mélyítheti az intézmény iránti bizalom hiányát, ezáltal országos és nemzetközi botrányt válthat ki. A döntés a kancellár úr kezében van.

A diákok egyebek mellett aggasztónak tartják, hogy Kotán Attila kancellár több mint egy éve nem vesz részt a szenátus ülésein. Szerintük az, hogy nagy számban távoznak az intézmény munkatársai, az egyetem egészét érintő problémákat is felvet. 

Az egyetemi vezetés egy részének döntései és azok következményei miatt úgy gondoljuk, hogy eljött az idő, hogy kritikusan szemléljük a jelenlegi helyzetet

– fogalmazott Németh Zoltán István.

Szerintük ilyen etikus környezetben „nem fér bele az egyetem egykori rektorával történő üvöltözés” a kancellár részéről, és azt is aggasztónak találják, hogy a teljes egyetemi átszervezés menetét a hallgatók elől teljesen elzárva kommunikálták le, a hallgatókat pedig másodrendű polgárként kezelik. Anyagi problémákra is kitért a HÖK vezetője, bizonytalanságokat említve a költségvetést és pénzügyi beszámolókat érintő felterjesztések visszavonásával kapcsolatban.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#zeneakadémia#liszt ferenc zeneművészeti egyetem#felsőoktatás#hök#kancellár#kotán attila

Címlapról ajánljuk