Belföld

Börtönben marad a lúgos orvos, Bene Krisztián fellebbezett a döntés ellen

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 11:17

A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián egykori orvos elkábította, majd maró lúggal öntötte le egykori párja, Renner Erika nemi szervét és annak környékét. 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetésre ítélték, és örökre eltiltották a hivatásától. 

Március 8-án – nőnapon – tartották a lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián meghallgatását a Fővárosi Törvényszéken. A Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a 2024. március 8-án a meghallgatás eredményeként nem bocsátotta feltételes szabadságra bene Krisztiánt, derült ki az ügyészség közleményéből. Az eljáró bíró döntése szerint Bene Krisztién a büntetési célok maradéktalan érvényesülése érdekében jelenleg nem bocsátható feltételes szabadságra.

A végzést az ügyészség tudomásul vette, az elítélt és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Bene Krisztián szabadulásának kérdése korábban is nagy port kavart. A büntetés-végrehajtás ugyanis tavaly, amikor kiderült, hogy a férfi kikerülhet a rácsok mögül, egyszerűen nem árulta el a férfi áldozatának, Renner Erikának, hogy erre mikor kerülhet sor. Renner Erika akkor az RTL Híradónak azt mondta: elvárja az államtól, hogy megvédje őt. A BVOP azonban azzal hárított, hogy ha támadója újra felkeresi, a rendőrségtől kérhet majd segítséget:

Mit tett a lúgos orvos?

Renner Erikát 2013-ban volt barátja, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatója, Bene Krisztián otthonában támadta meg, mivel a nő korábban szakított vele. Az akkor még hivatását gyakorló orvos elkábította, majd maró lúggal öntötte le a nő nemi szervét, és annak környékét. A nő később számos helyreállító műtéten esett át, maradandó sérülésekkel kell leélnie életét. Bene Krisztiánt 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetésre ítélték, és örökre eltiltották a hivatásától. 

Bene Krisztiánt csak hosszas jogi huzavona után kötelezték 25 millió forintos kártérítés megfizetésére. Bár Renner Erikát a büntetőeljárásban többször is megvizsgálták, a kártérítési eljárásban a bíró hét évvel a támadás után azt kérte az áldozattól, hogy vesse alá magát nőgyógyászati és pszichológiai vizsgálatoknak. Az egyik bevont szakember a többiekétől eltérő véleményt fogalmazott meg. Nyulasi Tibor orvos szakvéleményében azt állapította meg, hogy a kábultságból ébredő nő valamilyen forró folyadékkal (akár kamillateával is) leforrázhatta magát. Nyulasi Tibort a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának elismerésével tüntették ki.

Renner Erika és Bene Krisztián gyerekkoruk óta ismerték egymást. A férfi később megbecsült tagja lett a társadalomnak. Feleség, gyerekek, sikeres karrier: kórházi főigazgató lett, és miközben a támadás miatt folyt ellene az eljárás, még állami kitüntetésre is felterjesztették. Renner Erika a Házon kívülnek beszélt támadójával való kapcsolatukról:

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu 

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#lúgos orvos#renner erika#ítélet#szabadlábra helyezés#bene krisztián

Címlapról ajánljuk