EUEurópa

Orbán nem támogatná Ursula von der Leyen újraválasztását

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 18:35

Orbán szerint az uniós vezetőket el kell küldeni, így Ursula von der Leyent nem támogatja.

„A miniszterelnök álláspontja szerint az elmúlt öt év az Európai Unió legkudarcosabb öt éve volt. Azokat a vezetőket, akik ez idő alatt irányították az EU-t, el kell küldeni” – mondta az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tudja-e támogatni, hogy újra Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke.

A kérdést azután tették fel Havasinak, hogy kiderült, az Európai Néppárt (EPP) ma hivatalosan Ursula von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének. Az EPP a Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről csütörtökön.

Ursula von der Leyen egyedül pályázott arra, hogy az EPP „vezető jelöltje” legyen. A titkos szavazáson 400 támogató, 89 elutasító szavazatot számoltak össze, tíz voks érvénytelen volt. A kongresszuson az 51 tagpárt és 27 társult szervezet 801 küldöttének biztosítottak szavazati jogot, a valós jelenlétről az EPP sajtószolgálata nem adott tájékoztatást az eseményen akkreditált újságíróknak.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Európa#ursula von der leyen#orbán viktor#európai néppárt#epp#európai bizottság#jelölt#ep-választás#európai parlamenti választás 2024

Címlapról ajánljuk