Belföld

Kínai rendőrök jönnek járőrözni Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 11:49

A Belügyminisztérium közlése szerint magyar rendőrökkel fognak közösen járőrözni. 

A Belügyminisztérium a Telexnek megerősítette, hogy „a jövőbben közösen láthatnak el járőrszolgálatot” Magyarországon. Erről először a Die Welt című német lap számolt be.

A Belügyminisztérium közlése szerint az együttműködés „segíti a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, és javítja a belbiztonságot és a közrendet.” Hozzátették, hogy „magyar rendőrök is segítik horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál”.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kínai rendőrök mikor és hol fognak járőrözni. A cél a minisztérium szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával – írta a Telex.

Az Euronewsnak Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró kijelentette, szerinte „nyilvánvaló”, hogy Kína ezzel az együttműködéssel annak lehetőségét akarja megteremteni, hogy ellenőrizni tudja a kínai befektetések miatt Magyarországra érkező állampolgárait.

Nyitókép: Kínai rendőrök Pekingben, 2020. január 22-én. Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

#Belföld#kínai rendőrök#kína#magyarország#rendőrség#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk