Belföld

Veszélyben Csukás István, Süsü és Pom Pom atyjának hagyatéka

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 5:19

Az élete végén megírt új Süsü sem készült el.

Négy éve hunyt el Csukás István, akinek a hagyatékát az örökösei azóta sem gondozzák. A kéziratai még nem kerültek múzeumba, ahogyan az élete végén megírt új Süsü televíziós változata sem készült el, írja a Blikk.

Mint írják, Csukás gondosan őrizte minden díját, kéziratát, a róla szóló újságcikkeket, és olyan legendás meséinek plüssfiguráit, mint a Pom Pom, Gombóc Artúr vagy Süsü. Ezeket, valamint a két ingatlanját három keresztgyermeke örökölte, a feleségével ugyanis nem született saját gyermekük.

Az örökösök két évig civakodtak, mire meg tudtak állapodni a hagyaték sorsáról, ennek ellenére a mai napig nemigen kezdtek semmit az író szellemi hagyatékával, írja a lap. Az értékes kincseket korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ígérték oda, de a múzeum közölte, egyelőre folyamatban van az intézmény számára szánt gyűjtemény feldolgozása.

Élete végén az írónak sikerült még befejeznie a legendás Süsü új epizódjait, Süsüke világot lát címen: a bábfilmsorozathoz 13 epizódot írt,  a mese felhasználási jogait akkor az MTVA 26 millió forintért vásárolta meg tőle, de a mese azóta sem készült el. 

Nyitókép: Csukás István (1936-2020) síremléke a Farkasréti temető művészparcellájában. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Belföld#csukás istván#hagyaték#örökség#süsü a sárkány#pom pom#a nagy ho-ho-ho horgász

Címlapról ajánljuk