Belföld

Egyetlen cégre bíznák a 200 milliárd forintos kórházi gyógyszerbeszerzést

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 9:42

A szakma tiltakozik a kórházi gyógyszertárak kiszervezése ellen.

A kormány egyetlen szereplőre bízná a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzést, az ügyben a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda dönthet, a koncesszió az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti, írja a Népszava.

Egy nemrég megjelent kormányrendelet a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott projekttársaságra bízza. Az új szereplőt pályázat útján választhatja ki „az általános politikai koordinációért felelős miniszter a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével". Az utóbbi hivatal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként működik, írja a lap.

Emlékeztetnek rá: az NKOI vezényelte le a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó koncessziós eljárásokat is.

A  lap megjegyzi: a már létező patikák érdekeit leginkább az sértheti, hogy a kormányrendelet értelmében az újonnan alakuló projekttársaság lakossági vénybeváltással foglalkozó részlegeket is létrehozhat, és ezeket nem érintik azok a piaci korlátozások, amelyek az egyszerű gyógyszerészek patikanyitását szabályozzák.

A szakmai szervezetek már tavaly nyár óta tiltakoznak a kórházi gyógyszertárak ily módon való kiszervezése ellen, emlékeztet a Népszava. A Magyar Gyógyszerészi Kamara többek között szóvá tette, hogy a projekttársaságot olyan különleges jogosítványokkal ruházzák fel, amelyekkel tisztességtelen előnyhöz juthat a már piacon lévőkkel szemben.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Belföld#gyógyszertár#patika#rogán antal#gyógyszer#beszerzés

Címlapról ajánljuk