Belföld

Nem adhatják ki, hogy Varga Judit milyen javaslattal küldte tovább a kegyelmi kérvényt, állítja Répássy Róbert

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 6:48

Répássy Róbert elmondta, hogy mindent kiadnak, amit ki lehet, de mindent nem közölhetnek.

A kormány a parlamenti kérdések és a közérdekű adatkérések ellenére sem tudja kiadni azt az adatot, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter milyen javaslattal továbbította az államfő felé K. Endre kegyelmi kérvényét

– válaszolta a momentumos Lőcsei Lajos kérdésére Répássy Róbert, az igazságügyi miniszter helyettese a parlamentben napirend után, írja a 444.hu.

Az államtitkár arról beszélt, hogy minden tájékoztatást meg fognak adni, ami törvényileg lehetséges, de a kegyelmi eljárásokban az egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok bűnügyi személyes adatok és mint olyanok megismeréséről a büntetőeljárási törvény és a büntetés-végrehajtási törvény rendelkezik.

Répássy emondta, hogy a Kúria a PFV. 21518/2012/5 számú ítéletében megállapította, hogy a jogszabályok kizárják a lehetőségét, hogy a személyes adatokat közérdekű adatként bárki kiadja, beleértve a minisztériumot és a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

„Bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, én sem tehetem meg, hogy kegyelmi ügyben személyes adatokról beszámoljak. És valószínűleg ezt a jövőben sem fogom tudni megtenni, láttam képviselői kérdéseket, láttam közérdekű adatigényléseket, továbbra is a törvény szerint fogunk eljárni, ami megadható, azt meg fogjuk adni, de amit a törvény nem tesz lehetővé, azt nem fogjuk tudni a rendelkezésre bocsátani” – mondta Répássy.

Varga Judit volt férje, Magyar Péter az RTL-nek nyilatkozott nemrég:


Nyitókép: Facebook / Varga Judit

#Belföld#Répássy Róbert#igazságügyi miniszter#k. endre#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk