Belföld

A honvédelmi miniszter fellebbentette a fátylat a svédekkel kötött Gripen-szerződésről

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 11:20

Kiderült, mikor érkezik a négy új vadászgép Magyarországra.

Nő Magyarország védelmi képessége, négy új Gripen érkezik a légierőhöz – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az állami tévé hétfő reggeli műsorában.

Mint arról beszámoltunk, Magyarország négy új svéd Gripen vadászgépet vásárol. Ezt azután jelentették be, hogy Orbán Viktor fogadta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. Találkozójuk után az is kiderült, csaknem két év halogatás után hétfőn várhatóan jóváhagyja a magyar parlament Svédország csatlakozását a Nato-hoz. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a két ország közötti bizalomújraépítési folyamat fontos állomása volt a mai találkozó.

A honvédelmi minisztert az M1 hétfő reggeli műsorában elmondta: Gripenből eddig 14 érkezett Magyarországra, pénteken pedig „beillesztették” a szerződésbe a négy új gépet. 

Ezek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni. Az így teljessé vált flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre. 

Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek, írja az MTI.

 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#gripen#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#szerződés#svédország#vadászgép#nato-csatlakozás

Címlapról ajánljuk