Belföld

Publicus: Csökkent a Fidesz támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2024. február 24. 5:18

A változás mértéke egyelőre nem jelentős, a teljes népességen belül 2-3 százalékkal támogatják kevesebben a kormánypártot.

A Publicus Intézet adatai szerint hatással volt a kegyelmi botrány a Fidesz támogatottságára – derült ki a Népszava cikkéből.

A kutatócég egy nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, tehát a köztársasági elnök lemondása utáni időszakban, amikor egyre több részlet jutott el a közvéleményhez, kiteljesedett a botrány.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti 

– számolt be Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt.

Az adatfelvétel nagyjából végigkövette a turbulens időszakot. Éppen ezért sem arról nem lehet beszélni, hogy a felmérés idején a „tudás leülepedett volna a választókban”, sem arról, hogy ez a néhány százezres veszteség „beépült, megcsontosodott” eredmény lenne. A változás azonban így is jelentős ilyen rövid idő leforgása alatt – állapította meg Pulai András.

Az, hogy a pedofilbotrány okoz-e további veszteségeket a Fidesznek, nyilvánvalóan azon múlik, sikerül-e napirenden tartani az ügyet. Pulai András szerint közepes az ellenzék teljesítménye, a választók ugyanis azt várnák, hogy az ellenzéki pártok egymással együttműködve „ugyanazt az üzenetrendszert” közvetítsék. Ez azonban töredékesen valósul meg.

Nyitókép: Jean Catuffe/Getty Images

#Belföld#Publicus Intézet#kegyelmi botrány#novák katalin#balog zoltán#orbán viktor

Címlapról ajánljuk