Belföld

Ismert gyermekvédelmi szakemberek mellett Tarlós István környezete is tudott a bicskei pedofilügyről

rtl.hurtl.hu

2024. február 24. 5:54

Volt, aki a külön vizsgálat elrendelése ellen is érvelt, mert az megzavarná a rendőrségi nyomozást.

Ismert gyermekvédelmi szakemberek mellett Tarlós István környezete is tudott a bicskei pedofilügyről – írta a Népszava.

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) akkori gyermekvédelmi szakértője ráadásul még a külön vizsgálat elrendelése ellen is érvelt: „Mindenfajta közbenső vizsgálat, így a fenntartó esetleges vizsgálata is azzal a kockázattal jár, hogy megzavarja a rendőrségi vizsgálat folyamatát” – javasolta.

A bicskei gyermekotthon 2013-ig a főváros fenntartásában volt. 2011-ben, még a Tarlós István fémjelezte korszakban, a fővároshoz futottak be az első jelzések arról, hogy az otthon igazgatója abuzálhat gyerekeket. A rendőrség akkor nem talált semmit, a bűncselekmények így egy későbbi vizsgálat során derültek ki. 

A fővárosi önkormányzat most elkészült hivatali vizsgálata nyomán írt jelentésben kitakarták a neveket, de a Népszava információi szerint a vizsgálat ellen érvelő személy egy elismert gyermekvédelmi szakember volt, a TEGYESZ korábbi igazgatóhelyettese, a gyámi tanácsadók akkori irányítója. Őt kereste a lap, de nem sikerült elérnie.

A visszaélések a főváros jelentése szerint 2011 előtt kezdődtek. A 2011-es bejelentés szerint már négy évvel azelőtt elmesélte egy hetedikes az bicskei otthon egyik gyógypedagógusának, hogy az igazgató többször behívta a szolgálati lakásába sakkozni, ahol azután szexuális tartalmú célzásokat tett és egy alkalommal meg is érintette a heréjét. A fiú a nevelőinek is elmondta a történetet. Válaszul kapott egy tanácsot: csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van.

Tarlós István akkori főpolgármester a Népszavának azt válaszolta: semmit se tudott az ügyről, a metrófelújítással és a BKV fenyegető csődjével volt elfoglalva akkoriban.

Helyettese, Csomós Miklós is csupán annyit válaszolt megkeresésükre, hogy ő tette meg a rendőrségi bejelentést 2011-ben. A később pedofíliáért elítélt igazgatót egyébként egyszerűen szabadságra küldtek, de közben is bejárogatott az otthonba, látogatásaikor elbeszélgetett a vallomást tett gyerekekkel, akik azután visszavonták korábbi állításaikat.

Közben olyanok is tudtak az ügyről, akik nem kapcsolódtak a vizsgálathoz. „2012-ben kaptunk egy emailt, majd egy CD-t. Az elsőn a bicskei gyermekotthon három nevelője azt kérdezte, hogy mit lehet tenni, ha kiderül, hogy az otthonban élő gyerekeket az igazgató szexuálisan használja. A CD-n az intézményben élő fiúk mondták el a kamerába, hogy mi történt velük. Meséltek a kétértelmű beszédekről, a „véletlen érintésekről”, arról, hogy ki „az esete” az igazgatónak, hogy mi történik, ha egy gyereket „sakkozni" hívnak, és persze arról is, hogy az igazgató hogyan használta őket szexuálisan a saját vágyai kielégítésére” – emlékezett vissza a Népszavának Gyurkó Szilvia, gyermekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója. Mint mondta: akkor a szexuális abúzust elszenvedőknek pszichológiai segítséget nyújtó Eszter Alapítványnál dolgozott. Ezt fel is ajánlották a velük kapcsolatba lépett – addigra szintén traumatizált – nevelőkön keresztül a gyerekeknek. De lehetőségük sem volt rá, az intézmény ajtajai bezáródtak. Hivatalosan nem is volt szexuális zaklatási ügy, így segítséget se lehetett hozzá kérni.

„Azt hittem, mivel annyira egyértelmű az ügy, hogy nem lehet más a vége, mint az, hogy a bűnös elnyeri méltó büntetését. Ma már tudjuk, hogy ez csak jóval később következett be, de akkor ez még nyitva állt,

ezért azt tanácsoltam a nevelőknek, hogy ne forduljanak a médiához.

A sajtó jelentette nagy nyilvánosság egy életre áldozat szerepben tarthatja a gyerekeket, akik akkor se tudják ezt levetni, ha továbblépnének – magyarázta Gyurkó Szilvia, aki ezzel együtt nem tagadja, hogy nagyon sok álmatlan éjszakát okozott neki ez az ügy.

„Hatalmas hibát követtem el. A nyilvánosságtól féltettem a gyerekeket, a magánélethez való jogukat védtem, miközben a büntetőeljárás és a gyerekvédelmi rendszeren belüli eljárás hemzsegett a hibáktól, az igazgató és helyettesei nagy értékű ajándékokkal, vesztegetéssel, manipulációval rávették a gyerekeket a vallomásuk visszavonására. Az értük kiálló felnőtteket pedig fokozatosan ellehetetlenítették. (…) Az, hogy a sajtónyilvánosság része a jelzőrendszernek, az súlyos szegénységi bizonyítvány a hazai gyermekvédelemnek. 

Karácsony Gergely szerint hivatalszerűen, de helytelenül járt el a bicskei gyermekotthon ügyében a főváros előző vezetése:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#pedofil#bicske#gyerekvédelem#tarlós istván#budapest

Címlapról ajánljuk