Belföld

A fideszes többség beírta egy pedofíliát elítélő határozatba, hogy tanulmányutakat szervezhetnek közpénzből

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 13:25

A fideszes vezetésű XVI. kerületben benyújtottak egy ellenzéki javaslatot a pedofília elítéléséről és a gyermekvédelem erősítéséről, amit a Fidesz úgy fogadott el, hogy beleírták: szervezzenek közpénzből tanulmányutakat.

„A pedofília elítélésére előterjesztést adtam be a XVI. kerületi önkormányzat elé, a Fidesz azonban csak úgy volt hajlandó megszavazni, hogy beleírták a közpénzből finanszírozott tanulmányutak szervezésének lehetőségét” – írta közleményében Nemes Gábor, a Demokratikus Koalíció (DK) XVI. kerületi önkormányzati képviselője.

A XVI. kerületi képviselőtestület elé került határozati javaslat egyebek mellett kimondta:

  • az összes eszközzel küzdeni kell a pedofília ellen,
  • a helyi képviselő-testület pedig kiemelten fontosnak tartja a kerületi gyermekvédelmi jelzőrendszer szakszerű és naprakész működését és fejlesztését,
  • elkötelezett abban, hogy továbbra is magas színvonalon működtesse az iskolákhoz kapcsolódó szociális munkát is végző Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központot,
  • kapcsolatot tartson a helyi rendőrkapitánysággal,
  • támogassa a védőnők munkáját. 

A végső változatba azonban a következő szövegrész is bekerült a Fidesz javaslata alapján:

A XVI. kerület képviselő-testülete élő kapcsolatot tartson fent az Észak-Pesti Tankerületi Központhoz tartozó iskolákkal. Azok igazgatóival intézményvezetői értekezlet és tanulmányút keretében is továbbfejlessze a kialakult kiváló, a kölcsönös bizalmon alapuló szakmai kapcsolatot.

„Képesek voltak beleírni a gyermekek védelmével kapcsolatos javaslatok közé a saját maguk számára szervezett tanulmányutak lehetőségét, majd utána megszavazták maguknak a beadványt. Úgy tűnik, jól sikerülhetett a tavalyi nizzai és barcelonai út, hiszen gondoskodtak róla, hogy idén is legyen lehetőségük közpénzből nyaralni menni” – fogalmazott Nemes Gábor.

A politikus arra utalt, hogy tavaly kiderült: négynapos tanulmányúton vett részt az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetője több iskolaigazgatóval együtt Nizzában a XVI. kerület pénzéből. A polgármester akkor azzal indokolta az utazást, hogy „évtizedes tradíció az évenkénti intézményvezetői tanulmányút”. Az utazás 13 millió forintba került, és nemcsak oktatási intézmények vezetői vettek részt rajta, hanem a polgármester és több fideszes politikus is. 

Az ügyben megkérdeztük a fideszes polgármester, Kovács Péter véleményét is, aki válaszában azt írta: „Roppant sajnálatosnak tartom, hogy olyan fontos kérdésekben, mint a pedofilok elleni fellépés az RTL-nek megint csak az intézményvezetői tanulmányutak jutnak eszükbe a XVI. kerületről, pedig talán az egyetlen kerületi önkormányzat vagyunk, aki számba vette, hogy mit kell tenni a gyermekek ellen irányuló szexuális bűncselekmények ellen és intézkedési tervet dolgozott ki erre. Az intézkedési tervnek fontos eleme gyermekvédelmi jelzőrendszer szakszerű és naprakész működtetése és fejlesztése, a határozati javaslat csupán azt sorolta fel, mi módon biztosítja ezt az önkormányzat jelenleg és milyen jövőbeli feladatok vannak. Nálunk a XVI. kerületben nem szokás eltitkolni az igazságot, főleg nem védeni a pedofilokat”.

Hozzátette: „Sajnálatos, hogy mostani határozati javaslat elfogadásánál nem számíthattunk baloldali képviselők támogatására. Valószínűleg utólag rájöttek, hogy hibát követtek el és most ezzel az ócska (tanulmányút) kifogással próbálják magyarázni a magyarázhatatlant”.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#XVI. kerület#kovács péter#tanulmányút#ellenzék#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk