Belföld

Feladnák magukat a kitörés napi támadások gyanúsítottjai, ha nem adják ki őket Magyarországnak

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 15:03

Erről szüleik beszéltek a német médiának.

A német és magyar hatóságok még mindig köröznek kilenc gyanúsítottat, akikről azt feltételezik, hogy tavaly a kitörés napján Budapesten szélsőjobboldali, vagy annak vélt embereket támadtak meg. A Magyar Hang arról ír, hogy a német médiában több feltételezett elkövető szülei nyilatkoztak és arról beszéltek: gyerekeik hajlandók lennének feladni magukat, de azzal a feltétellel, hogy nem adják át őket Magyarországnak, hanem Németországban vonják őket felelősségre.

Az egyik érintett édesanyja azt mondta, tisztességes és jogállami eljárást követelnek „itt, Németországban”. Kijelentette: szülőként hisznek abban, hogy a gyerekeiknek, mint mindenki másnak, joguk van a jogállami körülmények között zajló eljáráshoz, bűnösségük megállapítása esetén pedig emberhez méltó börtönkörülményekhez, és a társadalomba való visszailleszkedéshez, amit csak Németországban látnak lehetségesnek.

Az MDR tartományi közszolgálati média felidézte az ügyben már megvádolt olasz nő, Ilaria Salis panaszait a magyar börtönkörülményekről, ami Olaszországban nagy visszhangot keltett. Emellett egy kiadatási jogi szakértőt is megszólaltattak, aki azt mondta, hogy Németország nem vehet részt olyan eljárásban, ami emberi jogi sérelemhez vezethet.


Wolfram Jarosch, az egyik gyanúsított édesapja szerint az ügyészségnek megvan a jogi lehetősége a kiadatás megakadályozására, amit a vádhatóság ahhoz kötött, hogy a gyanúsítottak átfogó beismerő vallomást tegyenek. Ez azonban az apa szerint nem lehetséges, ha embertelen börtönkörülmények fenyegetik gyerekeiket, és az ártatlanság vélelme őket is megilleti.

Roberto Salis, Ilaria Salis apja a napokban arról beszélt, hogy lánya veszélyben van Magyarországon, szélsőjobboldali militánsok „kerekesszékbe akarják juttatni” a nőt, aki ellen egyébként folyamatban van a bírósági eljárás, azaz még nem mondták ki a bűnösségét.

Korábban a támadásokkal összefüggésben a baloldali Szikra Mozgalom aktivistáját is meggyanúsították és letartóztatták egy lájkra és egy kabátra alapozva, de később a rendőrség is kénytelen volt elismerni ártatlanságát, és megszüntetni az ellene zajló eljárást.

#Belföld#németország#kiadatás#antifasizmus#szélsőjobboldal#támadás

Címlapról ajánljuk