Belföld

150 ezernél is többen lehettek a pénteki tüntetésen a Hősök terén, mutatjuk, hogy számoltuk ki

Kovács IstvánKovács István

2024. február 19. 13:27

Jóval többen lehettek a helyszínen 50 ezernél a péntek esti tüntetésen, számításaink szerint 130-166 ezer ember volt kint a Hősök terén. Persze ki-ki vérmérséklete szerint mond számokat. A kormányközeli Pesti Srácok 10-30 ezer emberről írt, Pottyondi Edina youtuber, a tüntetés egyik felszólalója 150 ezer emberről. Mi az érzéseknél tudományosabb módszert választottunk, távolságot mértünk és területet számoltunk. 

Az elmúlt évek legnagyobb tüntetését tartották influenszerek pénteken Novák Katalin lemondása és a pedofilbotrány után Odakint szörnyek járnak címmel. Gulyás Márton, az est szervezője a helyszínen azt mondta, több mint 50 ezer ember gyűlt össze a Hősök terén. Persze ezek után beindult a „számháború”.

Pottyondy Edina, youtuber – aki nagy hatású beszédet mondott az eseményen – szombaton azt közölte, hogy nem 50 ezren voltak, hanem legalább 150 ezren. És erre is azt mondják, hogy egy konzervatív becslés – írta. Más szerint ez is kevés, 200 ezren voltak, míg a kormánypárti Pesti Srácok 10-30 ezer főről ír, ott a szerkesztő azt írta, 100-150 ezer emberre számított az influenszerek követőinek számát és Azahriah népszerűségét tekintve.

Úgy gondoltuk, megpróbáljuk helyretenni ezt a kérdést, a Google Maps távolságmérőjét és a helyszínről tudósító kollégáink beszámolóit felhasználva kiszámoltuk, mégis mennyien lehettek a tüntetésen. A tömeg körülbelül 53 ezer négyzetmétert foglalt el, ebből 5 ezret levontunk, amit a tereptárgyak, illetve a lekordonozott részek miatt nem tudtak betölteni. A Hősök tere mellett az Andrássy út is megtelt, egészen a Rippl Rónai utcáig álltak sűrűen az emberek, míg a Dózsa György úton a Benczúr utcáig, illetve a Műcsarnok és a Városligeti tó közötti területen is sokan álltak.

Pottyondynak lehet igaza, tüntethettek 150 ezren a Hősök terén

A nemzetközi gyakorlatban a sűrű tömeget 4 fő/négyzetméterrel szokták számolni, de ebben az esetben voltak olyan részek, ahol ennél azért szellősebben álltak, így kettéválasztottuk a terepet. Ebben az esetben 22 ezer négyzetméteren állhatott 88 ezer ember – ami máris több, mint Gulyás Márton, vagy a Pesti Srácok becslése. Ha a nem sűrű, de álló tömegre használt, négyzetméterenként 3,5 emberrel számolunk, akkor nagyjából 77 ezren lehettek a demonstráció „sűrűjében”.

Emellett a maradék 26 ezer négyzetméteren – 3-as szorzónál – még 78 ezer ember állhatott, vagyis összesen 150-166 ezres tömeg jön ki. Ha jelentősen szellősebb tömeggel, négyzetméterenként 2 emberrel számolunk, akkor nagyjából 130-140 ezer demonstráló lehetett a megmozduláson.


Nyitókép: Nagy Attila Károly

#Belföld#hősök tere#tüntetés#kegyelmi botrány#novák katalin#számháború#létszám#demonstráció#ma#pottyondy edina

Címlapról ajánljuk