Belföld

Szempillantás alatt összegyűlt a 25 millió forint a gyermekvédelmi tüntetésen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 10:32

A youtuberek és influenszerek péntek esti tüntetésén gyűjtést hirdettek egy egykori bántalmazott, jelenleg hajléktalanságban élő fiatal számára, egy óra alatt összegyűlt 25 millió forint.

Azt írja a 24.hu, hogy alig egy óra alatt összegyűlt 25 millió forint, amit a Hősök terén a youtuberek és influenszerek péntek esti tüntetésén meghirdetett pénzalapba jelöltek ki célul a szervezők.

„Odakint most szörnyek járnak” címmel szerveztek tüntetést péntek este hatra a Hősök terére online tartalomelőállítók Novák Katalin lemondása és a pedofilbotrány után. A rendezvényen – amiről az rtl.hu is élőben közvetített – beszédet mondott Osváth Zsolt, Szabó Márton (Jólvanezígy), Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni), Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni) és Pottyondy Edina és videóüzenetet küldött Azahriah. A tüntetésen körülbelül ötvenezren vettek részt, a Hősök tere és környéke teljesen megtelt.

A beszédek után az egyik fő szervező, Gulyás Márton bejelentette, hogy az Utcáról Lakásba Egyesülettel egy alapot hoztak létre egy bántalmazott fiúnak, aki miután kikerült a gyermekotthonból, jelenleg hajléktalan. Mint mondta, azért akarnak vasárnapig 25 millió forintot összegyűjteni, hogy megoldódjon az ő lakhatása és megkaphassa azt a segítséget, amit a magyar állam nem adott meg neki. A tömegben a rendezvény aktivistái pénzgyűjtő dobozokat hordtak körbe az alap létrehozására.

Szempillantás alatt összegyűlt a 25 millió forint a gyermekvédelmi tüntetésen
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A Partizán Instagram-oldalán látható videó szerint alig egy órával a gyűjtés indulása után már 27 millió forintnál tartott a gyűjtés. Gulyás szerint vasárnapig meglehet az 50 millió forint is, ami egyébként Pottyondy Edina tippje volt.


Az adománygyűjtést folytatják, a szervezők minden egyes 25 millióval egy újabb bántalmazott fiatal biztos életkezdését és lakhatását szeretnék biztosítani az Utcáról Lakásba Egyesület segítségével.

Ez az alap nem képes megoldani az ellátórendszer kirívó hiányosságait, de felmutatja a társadalmi összefogást a döntéshozóknak, ezzel is ösztönözve őket: alkossanak olyan rendszert, ami garantálja minden, az ellátórendszerből kikerülő fiatal biztos életkezdését!

– olvasható az Utcáról Lakásba Egyesület oldalán, hozzátéve, hogy a fiatal „lakhatása biztosítása mellett a társadalmi beilleszkedését segítő komplex szolgáltatást is finanszírozni fogunk az összegyűjtött pénzből”.

Sok tüntető örült, hogy új, politikától független emberek álltak ki az ügyben, „végre ne arról szóljon a közbeszéd, hogy ha valaki meri hallatni a hangját, az biztos gyurcsányista” – mondta az egyikük. A két hete tartó kegyelmi botrány nyomán utcára vonult tömegben voltak tinédzserek, szülők és nagyszülők, többen a kisgyereküket is elhozták, hogy jó példát mutassanak nekik. Az rtl.hu videójában többen is elmondták véleményüket az utóbbi napok-hetek történéseiről:


Az rtl.hu képeit a tüntetésről itt lehet átlapozni:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

 

#Belföld#tüntetés#hősök tere#novák katalin#gulyás márton#utcáról lakásba egyesület#gyermekvédelmi tüntetés#adakozás

Címlapról ajánljuk