Belföld

Török Gábor: Varga Mihály a legesélyesebb a köztársasági elnöki posztra

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 7:04

Török Gábor szerint Novák Katalin nem menthette volna magát meg akkor sem, ha az első reakciói jobbak.

A kegyelmi ügy lezárult, de jócskán tartogat tanulságokat – mondta Török Gábor politológus a 24.hu-nak.

Az elemző az interjúban egyebek mellett azt mondta: 

  • Novák Katalin nem menthette volna magát meg akkor sem, ha az első reakciói jobbak.
  • „Egy többé-kevésbé szimmetrikus politikai rendszerben számítana, mit csinál az ellenzék. Ha egy hasonló kaliberű ügy 2010 előtt robban ki, akkor nagy jelentősége lett volna annak, hogy mit kezd vele a másik oldal. Egy aszimmetrikus, domináns politikai rendszerben viszont nincs valós relevanciája az ellenzéknek. Az ellenzék nem tudja a politikai rendszert önmagában megbuktatni, az ebben az esetben is igaz.”
  • A kegyelmi botrány egyik legszomorúbb következménye az lehet, hogy a miniszterelnök szkepszise tovább erősödött a nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban. A másik tanulság pedig az lehet Orbán számára, hogy a régi, megbízható káderek felé kell fordulni. 
  • „Nem tudom, mivel áll még elő Magyar Péter, és el tudok képzelni olyan erős mondatokat is, melyeknek lehetnek komolyabb következményei, de a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani. Legfeljebb amortizál rajta, de a rendszer egészére nézve aligha lesznek jelentős következményei”.
  • „Sokkal jobb lett volna a Fidesznek, hogyha Balog Zoltán is lemond. Abban is biztos vagyok, hogy a maradása nem a hatalomgyár vagy Orbán Viktor szándékai szerint, hanem azok ellenére, esetleg valamiféle kompromisszum eredményeként történt. A politikai logika azt követelte volna, hogyha magára vállalja azt, hogy szerepe volt a kegyelmi ügyben, akkor távozzon”.
  • Orbán Viktor első megnyilvánulásáról: „Azt gondoltam, hogy lesz legalább valamifajta kiállás az államfő mellett. Azzal, hogy a miniszterelnök a nevét sem mondta ki, rendkívül megalázó helyzetet teremtett. De van azért még egy dolog, amin érdemes elgondolkodnunk. Most, hogy Novák Katalin lemondott, szerintem már kellemetlen a Fidesznek az alkotmánymódosítás. A parlamentben újratárgyalni az ügyet, lehetőséget adva arra, hogy mindenki újra elmondja, mi történt, nem érdeke a kormányoldalnak”.
  • Orbán Viktor elégedetlensége nem pusztán a kegyelmi ügyből fakad. Már korábban kialakult benne a kétely, hogy alkalmas köztársasági elnököt jelölt-e.
  • Szerinte Varga Mihály a legesélyesebb a köztársasági elnöki posztra.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#török gábor#interjú#novák katalin#orbán viktor#köztársasági elnök#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk