Belföld

Karácsony Gergely: Lesz majd még egy ügy a kampányban

rtl.hurtl.hu

2024. február 10. 14:19

A főpolgármester a budapesti kampányindítóján beszélt arról, hogy felépítenek majd ellene egy támadást még a választások előtt.

Jövőt adunk Budapestnek szlogennel indította el önkormányzati kampányát Karácsony Gergely főpolgármester – írta az MTI.

A választás előtt 120 nappal tartott beszélgetésen a „+5 BP” kitűzőt viselő politikus hangsúlyozta, hisz a budapestiekben, és hisz abban az általa vezetett „köztársaságpárti szövetségben”, ami egy jobb, európaibb, szolidárisabb és zöldebb hellyé tette a fővárost.

Beszélt arról, hogy a köztársaság nem csak egy államforma, nem csak egy alkotmányjogi kifejezés, mert számára a köztársaság azt jelenti, hogy „jól bánunk egymással, egy közösséget alkotunk. Az alaptörvényből kiradírozták a köztársaság szót, és 14 éve száműzték az életünkből is a köztársaság gondolatát, intézményeit, ezért fontos, hogy Budapest köztársaság maradjon” – mondta. Hozzátette: Budapest nem az országból akar kiválni, hanem abból a rendszerből, aminek az elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek.

Az ellenzéki politikus a közelgő választásra utalva kijelentette, hogy a Fidesznek nemcsak főpolgármester-jelöltje, de ajánlata sincs a főváros számára, sőt a Fidesznek nem ajánlata van, hanem hadüzenete. Egyúttal előrevetítette, hogy 

jön még majd a nagy támadás, lesz még egy ügy, amit nyilván a kampányban szépen felépítenek, (...) készüljetek fel, hogy jön még a nagy cunami.

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy az LMP-nek írásban tesz ajánlatot arra, hogyan képzeli el a közös jövőjüket abban az esetben, ha közösen indulnak az önkormányzati választáson. 

Saját elképzeléseit úgy vázolta fel, hogy életpárti politikát szeretne ajánlani a fővárosiaknak. Magyarázatként felhívta a figyelmet arra, hogy ma egy átlagos budapesti öt évvel rövidebb ideig él, mint az európai nagyvárosok polgárai. Hozzátette, hogy plusz öt év bizalmat kér annak a csapatnak, akikkel együtt dolgozik, mert ha tovább tudják folytatni a megkezdett politikájukat, akkor egy-két évtizeden belül a budapestiek várható élettartama is hosszabb lesz öt évvel. Az egészséges utcák témájáról értekezve kifejtette, hogy a közterületek átalakítása során például azt nézik, van-e ott árnyék, lehet-e csillapítani a zajt, le lehet-e ülni, lehet-e akadálymentesen közlekedni.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a levegőminőség javítása érdekében programot indítanak, amely segít kiváltani a szilárdtüzelésű fűtést. Arra is rámutatott, hogy a fővárosban felhasznált energia 40 százaléka a lakások fűtésére megy el. Leszögezte, szerinte ezért nincs fontosabb nemzeti ügy az energetikai mélyfelújításoknál. Hozzátette, hogy közvetlen uniós forrásból létre akarnak hozni egy úgynevezett budapesti klímaügynökséget, ami segíti ezeket a beruházásokat.

Az egészséges ivóvíz kapcsán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a fővárosi önkormányzat húszmilliárd forintnyi EU-s forrásból cserélt ki ólomvezetéket, és újította meg az úgynevezett csapos kutakat.

Az egészséges élelmiszerek témájára áttérve hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés még mindig önkormányzati feladat. Elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat részt vesz egy EU-s programban, amelynek része, hogy a közétkeztetés legyen fenntartható, a résztvevők pedig a korábbival megegyező minőségű, de egészségesebb élelmiszereket kapjanak.

Saját eddigi munkáját értékelve a főpolgármester azt mondta, hogy miközben büszke az elmúlt négy és fél év eredményeire, van benne egy félig üres pohár érzés, mert évtizedes adósságokat dolgoztak le, például a Lánchíd vagy a Blaha Lujza tér felújításával, és csak most fordulnak rá arra, hogy a jövőről beszéljenek.

A jövőre fókuszáló politikát kell csinálni, egy bizonytalan világban élünk, ahol nem az a cél, hogy az embereket további bizonytalanságban és félelemben tartsuk, hanem az, hogy visszaadjuk hitüket abban, hogy ebben a városban a jövőben jó lesz élni – mondta zárásként Karácsony Gergely.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#karácsony gergely#főpolgármester#kampány#budapest#fidesz#lejáratás#propaganda

Címlapról ajánljuk