Belföld

Pálinkás József a pedofilbotrányról: Rémületes a miniszterelnök bejelentése

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 8:52

Az Orbán-kormány egykori minisztere úgy véli, még súlyosabb a kormány felelőssége, ha Novák Katalin és Varga Judit külső nyomásra cselekedett. Ezt szerinte teljesen nem zárhatjuk ki.

Az erkölcs és a kultúra hiányát a jog nem tudja pótolni – írta Facebook posztjában Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke és az első Orbán-kormány oktatási minisztere. 

A miniszterelnök csütörtök délután közölte: alkotmánymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni. Tavaly áprilisban ugyanis Novák Katalin államfő kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek ebben az ügyben. (Az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót.)

„Novák Katalin köztársasági elnöknek és Varga Judit igazságügyi miniszternek – sőt, az egész apparátusuknak – nem volt elegendő morális és kulturális tartása, képzettsége, helyzetmegítélése, hogy egy szörnyű pedofil bűncselekmény bűnsegédjének nem adhatnak kegyelmet” – fogalmazott Pálinkás József.

Szerinte 

még ennél is súlyosabb a felelősségük, ha külső nyomásra cselekedtek, amit teljesen nem zárhatunk ki.

Hozzátette: „Rémületes a miniszterelnök »most nem jogászkodni kell« és »a pedofiloknak nincs kegyelem« bejelentése. Egyrészt komoly kognitív disszonanciára (intellektuális zavarodottságra) utal, hogy az Alaptörvénynek nevezett alkotmány, azaz egy törvény módosítása szerinte nem jogi aktus. Akkor mi?” – vetette fel.

Pálinkás József szerint a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter „morális és kulturális hiányosságai” azzal nem orvosolhatók, ha az alkotmányban megneveznek egy vagy néhány bűncselekményt, amelyek elkövetői nem részesülhetnek kegyelemben.

„A kormánynak óriási felelőssége van abban, hogy közállapotaink ide jutottak. A miniszterelnöknek elsősorban, de a mindenben szolgaian egyetértők sokaságát se menthetjük fel. Ahogyan az ellenzéki körökben nap mint nap megnyilvánuló erkölcsi, intellektuális és szakmai hiányosságokat sem lehet figyelmen kívül hagyni” – jegyezte meg.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#pálinkás józsef#pedofil#orbán viktor#alkotmánymódosítás#kegyelmi botrány#novák katalin#varga judit#bicskei gyermekotthon#elnöki kegyelem

Címlapról ajánljuk