Belföld

A kormány elintézte: gyógyszerészek nélkül is működhetnek patikák

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 12:07

A kisebb patikákban májustól nem kötelező jelen lennie a gyógyszerésznek, elég lesz, ha telefonon tájékoztatják a betegeket.

Májustól az se baj, ha nincs jelen a gyógyszerész a kis patikákban, helyette elég lesz tőle telefonon tanácsot kérni  – ez derül ki a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent végleges jogszabályból, amit a hvg.hu vett észre.

Mint arról mi is beszámoltunk, a kormány tavaly nyáron lebegtetett be egy tervezetet, amely szerint a jövőben nem lenne kötelező a gyógyszertáraknak szakgyógyszerészt alkalmazniuk, elég lenne szakasszisztenst felvenni. Az elképzelés ellen nagy erőkkel tiltakozott a gyógyszerész kamara, szerintük nem lehet csak úgy kiváltani a szakembereket, mivel sok olyan készítmény van, amit nekik kell összeállítani.

Mint írja a lap, a most megjelent jogszabály lényege, hogy megengedik: a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást adjon.

Magyarán nem lesz gond, ha nincs bent a gyógyszerész, neki elég lesz telefonon keresztül tájékoztatnia a betegeket a készítmények szedéséről. 

A portál megjegyzi: a belügyminiszter több mint fél évvel a vitára bocsátás után lépte meg a változtatást, nem törődve a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával. Hankó Zoltán elnök azt mondja:

semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”.


Nyitókép: Az Alma Gyógyszertári csoporthoz tartozó patika épülete Bács-Kiskun megyében, a Tiszakécskei járás székhelyén – Fotó: Váli Miklós / MTVA / Bizományosi

#Belföld#gyógyszertár#kormány#gyógyszerész#gyógyszerészi kamara#magyar közlöny#patika

Címlapról ajánljuk